A kertek alját nyaldossa a medréből kilépett folyó

2023.05.20. 09:37

Kilépett a medréből a Mura folyó, ami lassan ugyan, de apad

Molnáriban a kertek alját nyaldossa a medréből kilépett Mura folyó.

Benedek Bálint

Árad a Mura Molnárinál, szántóföldeken és utakon

Fotó: Szakony Attila

A folyó május 18-án csütörtökön tetőzött 462 centiméterrel, azóta viszont apad, a jelenlegi helyzetről a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság oldalán  15 percenként frissítéssel bárki meggyőződhet. A legutóbbi adat szerint 407 centiméterre csökkent, és a következő napokban is folytatódhat ez a tendencia.

Molnári polgármestere, Kósa János elmondta: a Mura gyakorlatilag csupán az ártérre lépett ki, illetve a patakmedreket (Újkúti patak és Vicsa patak) duzzasztotta vissza. Ott jártunkkor a helyszínen azt tapasztaltuk, hogy több helyen a környező ártéri erdőket elárasztotta, sőt a közeli szántóföldekre is betört a víz. Több helyen a távolabbi mezőgazdasági területeken is jelentős belvíz keletkezett.

Egyelőre még csak lassú apadás tapasztalható, de a környékbeliek nem nyugodtak meg. Attól tartanak, hogy még mielőtt a Mura folyó visszatérne a medrébe, a jövő héten megérkezik Ausztria felől a nagy mennyiségű eső és a hóolvadás is veszélyeket hordoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!