Miénk itt a tér

2023.05.04. 16:00

Gizike saját lábán érkezett Zalaegerszegre

A Zalai Hírlap 1978. augusztusi száma beszámolt róla, hogy hamarosan egy szokatlan „szoborral” gyarapodik Zalaegerszeg.

Nagy Betti

Végleges helyén Gizike gőzmozdony 1978 október 21-én

Forrás: ZH-Archívum

A vasútállomás Dózsa liget felőli részén felállítják az 1898-ban, Bécsben gyártott 377-es jelzésű gőzmozdonyt, amely 1976-ig a kaposvári cukorgyárban szolgált. Zalaegerszegre saját „lábán” érkezett, hogy elfoglalja végleges pihenőhelyét. A nyolcvanéves mozdony városunkban való elhelyezése egy csere kapcsán dőlt el. A zalai megyeszékhelyen teljesített ugyanis szolgálatot az utolsó Magyarországon gyártott, az 1032-es nevet viselő gőzmozdony. A Magyar Államvasutak és a budapesti Közlekedési Múzeum Szolnokra tervezett, a MÁV múltját bemutató skanzen egyik kuriózuma lesz majd a Zalaegerszegről elszállított 1032-es. Hogy városunknak is maradjon vasúttörténeti emléke, a MÁV - a vasutas berkekben Gizikének nevezett - öreg járművét adományozta a helyi csomópontnak. A Közlekedéstudományi Egyesület zalaegerszegi csoportja és az egerszegi vontatási főnökség brigádjainak társadalmi munkája segítségével szépült meg a kis mozdony. Gizike gőzöst 1978. október 21-én emelték végleges helyére, a vasútállomás forgalmi irodája mellé, kisfiúk nagy örömére. De egy idő után elárvult a kis mozdony, a több mint 30 év alatt alkatrészei rozsdásodtak, festése megkopott. 2010-ben a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Területi Központja vállalta társadalmi munkában a felújítását, amely közel egymillió forintba került, és 2011 májusában újra felavatták a lokomotívot, amely most éjszakai kivilágítást is kapott. 

 

Az avatási ünnepségen a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese, dr. Mosóczi László elmondta: „Közel negyven hasonló korú és állapotú mozdony felújítása van folyamatban az országban, célunk, hogy ezeket is megőrizzük az utókornak. Ebben a társaságban Gizike biztosan szépségdíjas lenne…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!