Bormustra

2023.05.15. 10:00

Fiatalokkal is bővült borosgazdák létszáma

Idén is megtartották a pákai hegyhátakon termelő gazdák hagyományos borbírálatát az elmúlt héten pénteken a művelődési házban.

Korosa Titanilla

Munkában a zsűri, balról jobbra Áprily-Kovács Krisztina, Nógrádi László, Rónási Gyuláné

Fotó: Korosa Titanilla

A mustrára saját szőlőhegyükön termelt  fehér és vörös fajtatiszta, illetve vegyes, valamint rozé borokkal nevezhettek a pákai gazdák a színvonalas megmérettetésre. Összesen a bírálatra 42 minta érkezett, ebből 25 volt a fehér, 12 vörösbor és 3 rozé.

A zsűri értékelése alapján a vörösborok közt egy nedű kapott arany, 5 ezüst, 5 bronz minősítést és 2 oklevelet. A rozé borok közül 2-t értékeltek arany, 1-et ezüst éremmel, mellettük 2 kapott oklevelet. A fehérboroknál 5 arany, 12 ezüst, 5 bronz minősítés született és egy bor kapott oklevelet. Az értékeléskor elhangzott, hogy az elmúlt évi borminősítéshez képest közel 10 mintával többet neveztek és a borok minősége is jobb volt, mint az előző években. Szintén fontos előrelépés a helyi bortermelők körében, hogy fiatalokkal is bővült borosgazdák létszáma. Előfordultak kisebb borhibák, találkoztak a bírálók illós és kénhidrogénes borral, de ezen nedűk száma nem volt számottevő, illetve a hibák javíthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!