Sok helyen madárgyűrűzés is zajlik

2023.04.23. 14:30

Éjszakai program a fülemüle kedvelőinek

Hazatérnek Afrikából a fülemülék, s ennek kapcsán ismét útjára indul a „Fülemülék éjszakája” országos rendezvénysorozat – írja közleményben a Magyar Madártani és Természedvédelmi Egyesület (MME).

Zalai Hírlap

Forrás: Illusztráció / Pixabay

A szervezet több mint egy évtizede szervezi e programokat, melyek keretében április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen (többnyire településeken vagy ezek határában) várják az érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét. A helyszíneken gyakran kézben is látni lehet fülemüléket, ugyanis sok helyen madárgyűrűzés is zajlik.

Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara, a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nemcsak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár. A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

Az idei „Fülemülék éjszakája” programhelyszínek folyamatosan frissülő listája megtalálható az MME honlapjának kezdőoldalán. Zalai rendezvény egyelőre nincs köztük, de érdemes figyelemmel követni, mert a helyzet bármikor változhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!