Előadás és gyakorlati bemutató

2023.03.14. 11:00

Oltónapot tartottak Barlahidán

Oltónapot tartottak a településen a napokban a közösségi házban előadással és gyakorlati bemutatóval.

Korosa Titanilla

Oszkocsil Zoltán bemutatta az oltás technikáját

Fotó: Korosa Titanilla

Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, régen ilyenkor végezték a faoltó munkálatokat. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a gyümölcsöt érlelő öreg fát, vagy akár már csak néhány példányban ismert fajtát megmentsünk a pusztulástól.

A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársa, Oszkocsil Zoltán agrármérnök beszélt az előadás során az oltás jelentőségéről. Hangsúlyozta: a módszerrel kifejlődő szaporulatot az anyanövénnyel teljesen megegyezőnek tekinthetjük, a fontos tulajdonságok így biztonsággal továbbörökíthetők.

A gyümölcsfák oltásához kapcsolódó munkálatok már a tél során elkezdődnek – tudtuk meg. Célszerű még a nedvkeringés megindulása előtt levágni azokat a nemes oltóvesszőket, melyeket később vadalanyra szeretnénk oltani. Vesszőket azokról a fákról vágjunk, melyek tulajdonságait egy az egyben meg szeretnénk őrizni. A fásoltást nyugalmi időszakban lehet elvégezni fizikai bemetszés segítségével. Ezt több módon is megtehetjük: egyszerű párosítással, hasítékolással, lapolással. Oltóvesszőnek válasszunk 1 éves, 30 centiméter körüli vesszőket. Az oltványokat ápolni is kell, rendszeresen öntözni, félárnyékos helyen tartani földdel feltöltött műanyag konténerben, vagy más edényben. A kiültetés után helyben kell védeni a növényt a széltől, a vadaktól. 

A programot a helyi kertbarátkör szervezte, vezetője Csonka Zsolt, a település alpolgármestere elmondta, hogy többször tartottak oltónapot, hogy minél többen megtanulják a hagyományos módszert és ne merüljön feledésbe, de más témákban is szerveznek előadásokat. A település tündérkertjében őriznek régi, helyi őshonos gyümölcsfákat, közel 80 fát, köztük almát, körtét, cseresznyét, meggyet, barackot. 

 

Címkék#oltónap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!