Legyél Te is Napvándor Zalaegerszegen!

2023.03.13. 18:30

Jelvényszerző túrasorozatot indít a Tourinform és a Zalai Teker(g)ők

Rendhagyó és izgalmas túrasorozatot indít március 21-én, kedden a zalaegerszegi Tourinform iroda a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesülettel karöltve. A jeles csillagászati dátumokhoz kötve négy sétát szerveznek az évben a város legszebb természeti helyein.

Mozsár Eszter

Tuboly Andrea és Szabó Balázs

Forrás: Tourinform Zalaegerszeg

A szervezők arra invitálják az érdeklődőket, hogy kísérjék el velük éves égi vándorútjára a Napot. Arra biztatják a résztvevőket, hogy vegyenek részt mind a négy évszakban a túrákon és szerezzék meg a vándorlevélbe mind a négy pecsétet. A túrasorozat végén, decemberben megkaphatják a Napvándor jelvényt. A túravezető minden alkalommal Szabó Balázs, a természetjáró egyesület elnöke, bronzjelvényes túravezető lesz.

A tavaszi nap-éj egyenlőség napján, a csillagászati tavasz kezdetén, azaz március 21-én, kedden lesz az első program a Gébárti-tónál. A belvárosból a Kazinczy térről 16:51-kor induló 14-es helyi járattal utaznak a Gébárti úti megállóig, itt 17.10-ig megvárják a további csatlakozókat. Innen elsétálnak a Gébárti-tóig, melynek keleti partján, a tanösvényen kialakított pihenőhelynél csodálják meg a naplementét. Ezt követően visszaindulnak a belvárosba a Zala folyó mentén a töltésen. A szervezők javasolják, hogy az újhold idejére szervezett, 5 és fél kilométeres sétára mindenki vigyen magával zseblámpát.

Forrás: Horváth Szilárd, Városmarketing Iroda

A túrasorozat második programja Nyár eleji alkonytúra címmel az Alsóerdőről indul majd június 21-én, szerdán. A csillagászati nyár kezdetére szervezett körtúra végén szertűz gyújtással emlékeznek a völgyben a régi szokásra, amikor azért raktak tüzet az emberek, hogy elűzzék a sötétséget, a rosszat és a betegséget, mondják a szervezők.

Harmadik alkalommal szeptember 23-án, szombaton a Horhosok útjára várják az érdeklődőket. Az Őszi csillagleső túra egy különleges hangulatú program, melynek során a naplemente a Henye-hegyi kápolnánál éri majd a túrázókat. Végül a karácsonyvárás stílusosan a Karácsony-hegyen történik 2023. december 21-én, csütörtökön. A téli napforduló alkalmával a gyaloglást az Erdődy-Hüvös kastély (Mindszenty Ifjúsági Ház) kertjében fejezik be, ahol ugyancsak szertüzet gyújtva emlékeznek arra, ahogy őseink hívták és várták a fényt.

Forrás: Tourinform Zalaegerszeg 

A Napvándor útlevelet a Tourinform irodában vagy az első túra alkalmával szerezhetik be az érdeklődők. A szervezők lehetőséget biztosítanak arra is, ha valaki lemaradna valamelyik túráról, de igazolja, hogy az útvonalat végigjárta, megkaphassa a pecsétet. Emellett a jelvényszerző játéktól függetlenül is szívesen látnak minden túrázni vágyót a meghirdetett programokon. A további túrák részleteiről a későbbi lapszámokban fogunk írni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!