Vendéglátó szakemberek is értékelik a tételeket

2023.03.07. 18:00

Idén is megválasztják a város borát Hévízen

Néhány nap múlva kiderül, mely minőségi nedű viselheti idén a Hévíz város bora címet. Ezt követően egy éven át bárki megkóstolhatja majd a győztes hegy levét a fürdőváros több vendéglátóhelyén.

Péter B. Árpád

A zsűri vakkóstolással értékel. A tavalyi benevezett borok – természetesen felismerhetetlenül

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Immáron negyedik éve választják meg, a korábbitól eltérő, szigorú szakmai tematika alakján a város borát a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében. A bírálatot idén március 14-én tartják, amelyre már korábban meghívták a kiválasztott pincészeteket.

Csak száraz, fehér, könnyű, friss, ételekhez jól ajánlható, megfelelő ár-érték arányú nedűnek van esélye e nemes versengésben, s további feltétel, hogy szakértők által minősített bor legyen, amely az előző két évben már szerepelt nemes szakmai versenyen, s ott arany- vagy ezüstminősítést szerzett.

A tételeket először szakmai zsűri értékeli Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE egyetemi docense vezetésével, méghozzá úgynevezett vakkóstolással. Ennek során a neves hazai szakemberek 100 pontos, elektronikus bírálati rendszer segítségével minősítik a borokat. Az első körből öt tétel jut tovább, a végső döntést pedig a helyi vendéglátó és turisztikai szakemberekből álló társadalmi zsűri hozza meg.

A tavalyi eredményhirdetés, közepén Miklós Beatrix gasztronómiai szakember, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A győztes ital egy éven át viselheti a Hévíz város bora címet, a készítő pincészet pedig bemutatkozhat az augusztusi Bor- és gasztrokorzó fesztiválon. A palackok speciális díszcímkét kapnak, majd ezt követően a város több üzletében és vendéglátóhelyén is elérhetők lesznek.

Idén újdonság, hogy a választás napján, hagyományteremtő szándékkal borvacsorát rendeznek a fürdőváros egyik elegáns szállodájában, ahol Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke mutatja be a vacsora mellé felszolgált tételeket.

Az előző három évben a Kányaváry Borbirtok (Krónika), a Fodorvin Borház (Aszófői Olaszrizling) és a Cezar Pincészet (Kis-Balaton – Nagy borok) nyert, száraz fehér chardonnay-vel, olaszrizlinggel, illetve Savignon Blanc-nal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!