Közlemény

2023.03.13. 17:00

Ha madár fészkel a ládában

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek bejelentések postaládában fészkelő széncinegékről, a jelenség országosan gyakorinak tekinthető.

ZH

Idén először márciusban lehet számítani a jelenségre, mely a nyár második feléig is előfordulhat. Az MME közleményben figyelmeztet: a ládákba épült fészkeket az oda bedobott küldemények veszélyeztetik, ezért érdemes beszélni a megoldási lehetőségekről.

A madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű, B típusú mesterséges odúkkal előzhető meg. Ha a madarak (elsősorban a széncinegék) már beköltöztek, a ládák rendeltetésszerű használatát a költés és a fiókanevelés nagyjából egy hónapos idejére fel kell függeszteni. Ilyenkor szereljünk fel alternatív levélgyűjtőt a meglévő mellé, de a postást tájékoztató kiírásról se feledkezzünk meg.

A széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasban található fészeküregekhez. Ez a képesség a faj fennmaradása szempontjából civilizációs környezetben nagy előny, de gyakran eredményez „összeütközést” az emberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!