A dietetikus válaszol

2023.02.26. 15:30

Zalában is egyre több az irritábilis bél szindrómával küzdők száma

Sokan szenvednek az IBSZ tüneteitől, és talán még többen vannak, akik nem is sejtik, hogy ilyen betegségük van. Tünetekről és diétáról kérdeztük Gellén-Kiss Szilvia dietetikust.

Józsa Zsuzsa

Forrás: pexels.com

- Az IBSZ (irritábilis bél szindróma) a gyomor-bélrendszer krónikus funkcionális rendellenessége. Nem fertőző, és nincsenek szervi elváltozások, mint a crohn betegségnél vagy a colitis ulcerosánál. Oka ismeretlen, feltételeznek genetikai hajlamot, a mikrobiom összetételének megváltozását, alacsony szintű gyulladásos folyamatokat, esetleg a bél fokozott érzékenységét; de fertőző bélgyulladás következménye is lehet. Valószínűleg több tényező együttes fennállása aktiválja a folyamatokat és a helytelen táplálkozás ronthat rajta.

Milyen tüneteknél gyanakodjunk?

Ha a széklet ritmusában változás történik - ez lehet székrekedés, hasmenés vagy a kettő váltakozása; hasi diszkomfort, görcsök, puffadás, hangos bélmozgások, levertség, alvászavarok, fejfájás esetén. Az étkezéssel itt is lehet segíteni a gyógyulást, az alacsony FODMAP étrend sokak életében hozott pozitív változást.  

De mi is ez az diéta?

- Ez egy mozaik szó, ami annyit tesz, hogy fermentálódó oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok (cukoralkoholok). Ezen anyagokat csökkentjük a táplálkozásunkban.

Fontos, hogy ez az étrend rövid távon alkalmazható, mivel sok egészséges és fontos alapanyagot kihagy. Ezért maximum 6 hétig lehet szigorúan tartani és utána fokozatosan visszavezetni a különböző élelmiszereket! 

Miben találhatók FODMAPOK?

- Főleg búzában, hagymafélékben, hüvelyesekben és az édesebb gyümölcsökben. Természetesen egy hosszú távon is fenntartható étrendbe ezek az alapanyagok is beépíthetőek az egyéni tolerancia mértékéig, mivel ez az étrend nem a teljes mentességről szól. Amiket viszont mindenképpen kerülni kell azok az egyszerű cukrok és az ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Mit ehetünk, miből lehet válogatni?

- Zöldségek közül a tökfélék (vajtök, cukkini), leveles zöldségek (saláták, spenót), gyökérzöldségek (sárgarépa, retek, fehérrépa). Gyümölcsök közül például áfonya, zöldebb banán, narancs. Gabonák közül a glutén mentes gabona legyen az elsődleges választás, például rizs, köles, quinoa. Tejtermékek esetében, ha nincs érzékenység, szóba jöhet a vaj, tejföl, és a kemény sajtok. Az állati eredetű fehérjék közül pedig a tőkehúsok (sertés, csirke), halak és tenger gyümölcsei - mondta a dietetikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!