Zaol podcast

2023.02.24. 06:50

Mindennapi szorongásaink, kiútkeresés egy változó világban – Beszélgetés Pesti Tímea pszichológussal

Gyorsan változó világban élünk, halljuk mindenfelől. Természetes, hogy sokszor félünk az újtól, változástól, néha vagy tartósan szorongunk. A szorongás kis mértékben védekező mechanizmus, ha hosszú ideig maradunk ebben az állapotban, akkor már káros. Mikor vesszük észre, hogy már nem egészséges? Van-e és mi a kiút? Életkortól függ? Kihez forduljunk? Erről beszélgettünk Pesti Tímea pszichológussal.

Mozsár Eszter

Illusztráció!

Természetes, hogy vizsga vagy egy állásinterjú előtt izgulunk, összeugrik a gyomrunk, ha meglátunk egy ugató kutyát vagy remeg a lábunk, mielőtt kimondjuk a boldogító igent. Éppen a szakember javasolja, hogy nem kell mindig szakemberhez fordulni. Csak akkor, amikor már a baráti társaság, a családtaggal való beszélgetés sem segít. A rossz érzéseket egy ideig magunkban tartjuk, aztán robbanunk. Vagy éppen nem, így belülről emészt valami megmagyarázhatatlan dolog.

Pesti Tímea pszichológus
Forrás: ZH

- Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy a negatív érzelmek megélése az egy természetes dolog, aminek vannak testi és lelki tünetei, s hogy azt meg tudjuk nevezni – mondja Pesti Tímea. - Legyenek olyan készségeink már gyermekkortól kezdve, hogy ezeket a kellemetlen érzéseket elűzzük, relaxációval, sporttal, minket megnyugtató cselekvéssel, beszélgetéssel. Akkor felnőtt korunkra már meg tudjuk különböztetni a nem kóros szorongást a kórostól, észrevesszük, hogy elfogytak-e az eszközeink és valóban szakemberhez kell fordulni.

A podcast beszélgetésben szó esik arról is, hogy melyik korosztályt érinti a szorongás, mennyire befolyásolja lelki világunkat a minket körülvevő világ.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!