A megtisztulás időszaka

2023.02.27. 11:30

Keresztény böjt: péntekenként hústilalom

Szigorúan betartja az igazi keresztény böjtöt Végvári Judit és férje, Kácsor Béla, vagyis 40 napig péntekenként nem esznek húst. A kiskanizsai házaspár a húsvétig tartó időszakban szerényebben is éli a hétköznapjait.

Benedek Bálint

Végvári Juditnak és férjének, Kácsor Bélának Végvári Lászlóné Juci néni merített bablevest hús nélkül, melyhez jó zalai dödölle került tejföllel

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Kőrösi-iskolában tanító Végvári Judit számára a kereszténység és hitének megélése természetes, hiszen gyerekként is ezt látta szüleitől. Nem tagadja, az élete során volt olyan időszak, amikor eltávolodott a vallástól, Istentől, de visszatalált. A férjével és velük egy háztartásban élő édesanyjával rendszeresen látogatják a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony-templom miséit. Férje, Kácsor Béla akkor fordult jobban Isten felé, amikor egészségügyi problémái lettek. Nagy Vendel plébános, címzetes apát mellett ministrált is. S nemrégiben részt vett egy homokkomáromi cursillón, ez a katolikus egyház egyik fontos lelkiségi mozgalma.

- Húshagyókedden véget ért a farsang, gyerekként ekkor maszkáztunk a környéken és fánkot ettünk – mesélte Végvári Judit. – Hamvazószerdán pedig a templomban a pap hamvazott, vagyis jelképesen hamuval jelölte meg a hívek homlokát. Emlékeztetve arra, hogy porból lettünk és porrá leszünk. Két szigorú nap van a 40 napos böjtben, a hamvazószerda, valamint a nagypéntek. Ezen kívül keresztény hitünk szerint péntekenként húsmentes ételeket fogyasztunk. Az egyik ilyen menü lehet tejfölös bableves finom kiskanizsai dödöllével, pirított hagymával és tejföllel. Az állati eredetű zsír helyett olajat használunk.

Hozzátette: ez a megtisztulás időszaka, a böjt nemcsak testi, hanem lelki is. Vagyis lemondás bizonyos hétköznapi dolgokról, így például kevesebbet néznek televíziót, vagy nem használják az internetet állandóan. Ilyenkor tilos a mulatozás minden formája, nem lehet zajos összejöveteleket tartani. Kevesebb édességet fogyasztanak és visszafogják a pluszkalóriákat, a nassolást. Olykor a napi rutin közepette nem könnyű betartani, de ennek az időszaknak a lényege épp az önuralomra való törekvés.

- A keresztényeknél ez a böjt, minden más ennél szigorúbb ételmegvonást úgynevezett fekete böjtnek neveznek – folytatta Végvári Judit. – Ilyen például a háromnapos szilárdétel-megvonás, csak napi 2-4 liter folyadék fogyasztása, víz és gyógyteák formájában. S persze a böjt számos más fajtáját is ismerjük, de azok már nem vallási alapúak.

 

Címkék#böjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!