Művészeti pályázatot írtak ki

2023.02.14. 12:00

Balatonalmádi a színes lépcsők városa lesz

A Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Főváros programhoz kapcsolódva igazán izgalmas felhívást tett közzé a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület: nyilvános pályázatot írt ki alkotóművészek és művészeti oktatásban részvevő fiatal alkotók részére köztéri műalkotások létrehozására, méghozzá a város lépcsősorainak dekorálására. A beadási határidő: február 28.

Mozsár Eszter

Balatonalmádi lépcsői ilyen hívogatóak lehetnek.

Fotó: Illusztráció, Fotó: Varjasi Judit

A pályázat célja, hogy Balatonalmádi város területén található közterületi lépcsők színes műalkotásokká alakuljanak a város polgárai és az oda látogató nagyszámú turista örömére.

Az egyesület reményei szerint a színes lépcsők jókedvre derítik majd a város lakóit és a látogatókat. Öttagú bizottság - Deák Erika művészeti menedzser, filozófus, a Deák Erika Galéria tulajdonosa, Géczi János József Attila-díjas költő, író, képzőművész, egyetemi oktató, Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Veszeli Lajos Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Veszprém Megye Érdemrend- és Prima díjas festőművész, Balatonalmádi város díszpolgára, Szenteleki Gábor Maticska Jenő-díjas festőművész - fogja az alkotók ötleteit elbírálni. Emellett a lakosok szavazatai is segítenek majd a kiválasztásban.

Az egyesület további tervei szerint izgalmas kísérőprogramok is társulnának a projekthez, úgy mint lépcsőszemináriumok, akusztikus lépcsőkoncertek, felolvasások keretében kulturális helyszínül is szolgálhatnak – írják a közösségi oldalukon.

Az egyesület célja, hogy „Balatonalmádi közterületein olyan, a városképbe illő, pozitív üzenetet hordozó alkotások kerüljenek, melyek hozzájárulnak az itt lakók és az ide látogatók pozitív életérzésének megerősítéséhez. A megvalósuló műveknek harmonikusan illeszkedniük kell a lakókörnyezetbe, vagy közterületbe, továbbá nem sérthetnek jogszabályt, beleértve a plagizálást is, jó ízlést, erkölcsöt, a közösség íratlan szabályait.”

Kilenc helyszínre írták ki a pályázatot, minden lépcsősor egyedi megvalósítást kíván.

Pályázhatnak magánszemélyek, csoportok, egyéni vállalkozók és cégek, egyesületek és alapítványok. A nyár folyamán elkészült művészi lépcsőket az iskolakezdés utáni időszakban, sajtótájékoztató keretében adják át három részből álló programsorozat keretében, szeptember-október folyamán felolvasások, élőzenei programok kíséretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!