Szponzorált tartalom

2023.01.24. 10:47

Tényleg létezik az év “legdepressziósabb” napja? És mit tehetünk ellene

Január harmadik hétfőjével kapcsolatban gyakran hallhatjuk, hogy ez az év legdepressziósabb napja. Bár a Blue Monday-mozgalomról már kiderült, hogy csupán egy utazási iroda ügyes marketingfogása volt, a köztudatba mégis sikeresen beépült az “angol tudósok” által megállapított álpszichológiai jelenség.

Forrás: tadam.hu

Marketing ide vagy oda, az tagadhatatlan tény, hogy a téli időszakban a rövid nappalok, a hideg időjárás és a fény hiánya miatt hajlamosabbak vagyunk a melankóliára, és jóval fáradtabbnak, kimerültebbnek is érezzük magunkat, mint például a fesztiválszezon közepén.

Ezért nincs abban semmi rossz, ha szót fogadunk a fiktív tudósok figyelmeztetésének, és amikor csak tehetjük, megengedjük magunknak a lassítást és a feltöltődést. Ne feledjük, hogy a természet is megpihen télen! 

Íme néhány tipp, amivel (bármelyik napon!) csiholhatunk magunknak egy kis napsütést a szürkeségben!

Csökkentsük minimálisra az elvégzendő feladatok számát!

Valószínűleg a legtöbb munkahelyen nem jár azért szabadnap, mert egy kicsit meglegyintett minket a téli búskomorság szele, és sok feladat alól nem fogunk tudni kibúvót találni.

Rengeteg olyan teendő szerepelhet viszont a to-do listánkon, amikhez nem igazán fűlik a fogunk, és ha közelebbről megnézzük őket, rájövünk, hogy nem is olyan fontosak. Ezeket a tételeket a pihenésre kijelölt napokon próbáljuk meg ügyesen elkerülni!

Például konyhai sürgés-forgás helyett (hacsak nem a főzés a hobbink!) lepjük meg magunkat az étel házhozszállítás varázsával! Az étel kiszállítás egyáltalán nem luxus, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, nem beszélve arról, hogy az előre leadott ebéd menü rendelés jóval olcsóbb a spontán megrendelt társainál. Az ételrendelés Budapest és minden nagyobb település környékén elérhető szolgáltatás!

Forrás: tadam.hu

Töltsünk időt a szabadban!

A friss levegő és egy jóleső séta nem csak napsütésben és melegben képes csodákat tenni! Hacsak nincs évszázados vihar, egy kis szürkeség vagy csepergő eső ne tántorítson el minket: öltözzünk fel rétegesen és legalább fél órát tempósan sétáljunk a környéken. Ha pedig megtehetjük, szabaduljunk ki a természetbe is! 

Tervezzünk be előre énidőt, amikor egy számunkra kedves tevékenységnek hódolunk!

Alig vártad, hogy karácsonykor bekuckózhass egy bögre chilis forró csokival és elmerülj a legújabb könyvedben vagy a kedvenc filmed szívet melengető jeleneteiben, de a nagy rohanásban alig maradt időd magadra?

Nem kell különleges alkalom, se mondvacsinált hétfők ahhoz, hogy adj magadnak néhány órányi jól megérdemelt énidőt! Olvass, táncolj, jógázz, rajzolj, csinálj bármit, amit igazán élvezel!

Beszélgessünk vagy találkozzunk  a szeretteinkkel, barátainkkal!

Télen hajlamosan vagyunk a bekuckózásra, gyakran nincs kedvünk elindulni otthonról. Ezt a szokásunkat a szociális kapcsolataink is megsínylik: ritkábban találkozunk a számunkra fontos emberekkel.

Tegyünk ez ellen, és szervezzünk találkozót, fussunk össze akár csak egy kávéra vagy közös sétára. Ha pedig szomorúnak vagy magányosnak érezzük magunkat, hívjunk fel valakit és beszélgessünk egy jót!

Bátran kérj segítséget!

A Blue Monday jelenség amellett, hogy nincs tudományos alapja, a pszichológusok szerint el is bagatellizálja a valódi klinikai depressziótól vagy hangulati zavaroktól szenvedők tüneteit.

Bár teljesen természetes, hogy a hideg és a rövid nappalok mindenki kedélyállapotát negatívan befolyásolják, fontos kiemelni, hogy ha valaki két hétnél tovább érzékel levertséget, szomorúságot, a motiváció elvesztését, illetve alvászavarokat, feltétlenül forduljon szakemberhez! Emellett az is sokat segíthet, ha megosztjuk az érzéseinket, félelmeinket hozzánk közel álló családtagokkal, barátokkal vagy akár szimpatikus kollégákkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!