Érdemes meglátogatni

2023.01.08. 18:00

Téli séta a sümegi várban

Bár a felújítás még nem ért véget, most is érdemes meglátogatni Magyarország egyik legszebb középkori erődítményét, a Sümegi Várat.

Szabó Judit

Fotó: Szabó Judit / Zalai Hírlap

2020 júniusában kezdődött meg a vár felújítása a nemzeti vár- és kastélyprogramban.  A projekt során újjáépül az egész keleti szárny, a kápolnától egészen a Köves-bástyáig, az épületek vakolását már  befejezték. Érinti a rekonstrukció az első szinten lévő várnagyi házat, a kaszárnyát, a középkori konyhát, a sütőházat, a bognár- és kovácsműhelyt, a Csabi-tornyot, a külső várfalhoz pedig tölgyfából, fazsindelyből fedett gyilokjárók (a védőfalak koronáján végigfutó folyosók, amelyeken ostrom idején a vár védői közlekedtek) készülnek. Az építkezés befejeztével interaktív vártörténeti kiállítások nyílnak, várhatóan ez év tavaszán, írja honlapján a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., de most is van bőven látnivaló. Aki felsétál a valamennyi égtáj felől impozáns látványt nyújtó várba, nemcsak a városra, azon belül a szintén felújított Püspöki Palotára nyíló panorámában gyönyörködhet. Megnézheti például a püspöki lakószobát, a börtönkiállítást, a darabontszobát, és vármakett-kiállítás is várja az érdeklődőket. A maketteken az látszik, hogyan zajlott a török időkben a vár ostroma, s bár a város nem tudott ellenállni, az erődítmény soha nem került török kézre.

A várban érdemes elidőzni a fűszerkertnél is, lencsevégre kapni a kövek között az apró, decemberben is nyíló virágokat, és inni egy jó forralt bort vagy forró csokit a borozóban, ahol korhű öltözékben szolgálnak fel. Aki betér oda, rajz- és fotókiállítást is láthat: a falakra kitett alkotások azt tükrözik, milyen sok gyermeknek jelentett élményt, s hány amatőr és profi fotós fantáziáját mozgatta meg a Sümegi Vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!