Természet

2023.01.04. 19:30

Az élővilág arcai Prisznyák Tibor lélegzetelállító fotóin

A szentgyörgyvári hobbifotós, Prisznyák Tibor tavaly év végén több helyszínt is felkeresett a természetben, hogy néhány szép fotót készítsen.

Benedek Bálint

Sárgafejű királyka

Fotó: Prisznyák Tibor

A Kis-Balaton pezsgő élővilága decemberben tárt karokkal fogadta, hiszen a ragyogó napsütést minden állat kiélvezte. Tibor elmondása szerint a balatonhídvégi Madárvártán több fotóssal is találkozott, akik hozzá hasonlóan azért kedvelik azt a helyet, mert gazdag az élővilág és szabadon lehet fotózni.

– Karácsonyi csoda is ért, pedig nem mentem messze, csak a falu határában jártam – folytatta. – Mintha megzavartam volna az ünnepi ebédet, minden állat otthon tartózkodott. Az őzek az erdő szélén a patakhoz közel, a kismadarak a nádasban, a fakopáncs a korhadt fa törzsén és a karvaly az öreg berekfa tetején, hogy jó messze kémlelhesse a tájat. Mindenki megvárt egy fotó erejéig.

Az év utolsó képei pedig a Sárgafejű királykáról (Regulus regulus), Tibor egyik kedvenc madaráról készültek. Nagyon nehéz lefotózni, mert hiperaktív és jól rejtőzködik s nem utolsósorban apró teremtmény. A mérete valahol a kék cinege és az ökörszem között van. A sárga csík a feje búbján azonban lebuktatta, így Prisznyák Tibor pár képet készített róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!