Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2022.12.20. 08:42

Főszerepben a káposzta, a legspórolósabb zöldségünk

A napokban aktuális a találós kérdés: "Folt hátán folt, tű benne sosem volt. Mi az?" Naná, hogy a káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba), téli kedvencünk, amely hamarosan főszerephez jut az ünnepi asztalokon.

Fincza Zsuzsa

A fehér fejes káposzta legspórolósabb zöldségünk, gyógynövényként is megállja a helyét, levele kivasalva, melegen a mellkasra téve a hörghurutot is enyhíti

Forrás: Fincza Zsuzsa

Kicsit szégyenkezve, de bevallom, az idén sem teszem ki az ablakba a biokertemben termett példányokat, a vadkáposzta (Brassica oleracea) immár 4 ezer éve emberhez szelídített változatát. Ismerőseim bezzeg szebbnél szebb fejekkel dicsekednek, ők ugyanis a legkisebb fenyegető jel láttán előkapják a vegyi nehézfegyverzetet, sőt megelőzésként is permeteznek, míg én szelídebb, bio eszközökkel próbálom megóvni betegségtől, kártevőktől a kertem lakóit. Így persze lényegesen munkaigényesebb a mutatvány, s a végén, ha nem akarom veszni hagyni a káposztáimat, néha magam is rákényszerülök a komolyabb védekezésre. A ráfordítást ráadásul nem igazán ösztönözte, hogy a káposzta nem is olyan régen az egyik legolcsóbb zöldségféle volt, szinte még az öntözővize is többe került, ha magad termelted.

A EU-ban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be, a legkáposztásabbak az évenkénti 800 ezer - 1 millió tonnával a lengyelek, minálunk ideális években 40-41 ezer tonna körül terem, de a honi piacra nagyjából dupla annyi külföldi káposzta kerül, mint amennyi magyar exportként elhagyja az országot. A nagyüzemi káposztatermelés sikeressége amúgy a hullámvasúthoz hasonlatos: 2019-ben rossz évet zártak a termelők, a boltokban fel is ment a termék ára, a következő évben a Budapesti Nagybani Piacon a primőr, fehér fejes káposzta ára is gyorsan emelkedett, ám a szabadföldi fehér fejes káposzta ára mélypontra esett, az új termés 31 százalékkal alacsonyabb áron volt értékesíthető, mint egy évvel korábban. 2021 őszén a fehér káposzta kilója 150 forint volt a nagybanin, ez az ár az idei hasonló időszakban 270-re kúszott. Az idei rendkívül aszályos tavasz és nyár a hazai káposztatermelőknek sem kedvezett, szinte állandóan öntözniük kellett, sőt, el is könyvelhetjük, hogy öntözés nélkül ma már nem lehet fejes káposztát termeszteni. A költségek tehát jócskán megnövekedtek, így az áremelés sem maradt el. Ráadásul az idén - a KSH adatai szerint - Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett, nem érte el a 40 ezer tonnát.

A káposzta tápdús talajt, gyakori öntözést és gondoskodást igényel
Forrás: Fincza Zsuzsa

A példátlan élelmiszerár-emelkedésből a káposzta sem maradt ki, a hét végén a piacon már 600 forintos kilónkénti áron kínálták, a boltokban ennél kicsit kevesebbért, az éppen aktuális nagybani 240 forintos ár felett 300-500 forintot számláztak kilójáért.

Még így is tény: a téli fejes káposzta a magyarok egyik legkedveltebb és legspórolósabb zöldségféléje. Számtalan változatban asztalra kerülhetett: nyersen a ripsz-ropsz elkészíthető klasszikus vitaminbomba-salátaként, főfogásként, köretként, sütve, főzve, s nem utolsó sorban savanyítva, de nem ecettel, hanem szokásos módon fermentálva. Ráadásul a hagyományos magyar karácsonyi menüből a halászlé és a bejgli mellett szinte kihagyhatatlan a töltött káposzta, amelyből viszont ahány ház, annyi recept van forgalomban. Az alapelv: kizárólag szálas savanyú káposztából készülhet, a kolbászhúshoz hasonló tölteléket savanyított káposztalevélbe csavarják. A fazék aljára egy sor szálas savanyú káposztát raknak, rá a töltött leveleket, azokra egy kis pörköltet, füstölt szalonnát, majd kezdik elölről, míg el nem fogy a készlet. Annyi vizet öntenek rá, ami ellepi, és szórnak rá egy kis fűszert. Mifelénk tejföllel behabarják - ilyenkor ideiglenesen kiszedik a tölteléket, majd visszapakolják - és díszítésként is raknak rá tejfölből. Nem éppen a legdiétásabb étek, de mentségére legyen mondva, a káposzta egyik legrégebbi természetes medicinánk, emésztőrendszerünk legtökéletesebb istenadta gyógyszere. Rosttartalma serkeni az emésztést, gazdag C-, E-, és K-vitaminban, kitűnő vas-, kalcium- és káliumforrás, de nem hiányzik belőle a béta-karotin, folsav és a tiamin sem.

A magyar konyhákban népszerű a káposzta lila változata is
Forrás: Fincza Zsuzsa

Ha már az ünnepi asztalnál tartunk: jó, ha nem feledjük az ősi tilalmat: a karácsonyi terítéken nem szabad könyökölni (ez egyébként sem illendő), a szabály megszegése esetén ugyanis kelés nőhet különböző testrészeinkre, s "nyomorultak", betegesek lennének a csirkéink, az asszonyok nem ugrálhatnak fel az asztal mellől kiszolgálni a vendégeket, kötelező végigülniük a vacsorát, mert ellenkező esetben a következő évben a kotlóstyúk sem "ül jól". Régen egyébként az ünnepi asztalt nem bontották le azonnal, hogy az angyalok is jóllakhassanak. Ezt lehet, hogy az idén kipróbálom...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!