Egyelőre ötszáz példány szerepel a lajstromban

2022.12.13. 14:57

Felmérték a nyugat-zalai famatuzsálemeket

Az elmúlt két évben több mint ötszáz famatuzsálemet mértek fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) munkatársai a nyugat-zalai tájegységben.

Péter B. Árpád

A Teskánd melletti Ilona-kápolnánál négy és fél méteres kerületű kislevelű hárs magasodik

Forrás: Schneidler Viktor (BfNPI)

A különleges adattárban a fák kerületét, környezetükben elfoglalt helyét, egészségi állapotát és térkép-koordinátáit rögzítették a Nemesnép-Belsősárd-Lenti-Letenye-Nagykanizsa-Nagyrécse vonalon, emellett a szakemberek jártak Orosztony, Kacorlak és Szentpéterúr határában is. Főként idős kocsányos tölgyeket, csereket és vadkörtéket azonosítottak, amelyek kapcsán megjegyezték: ezek természeti értéke jóval nagyobb, mint amennyi gazdasági hasznot hoznának.

A BfNPI úgy értékelt sajtóanyagában: „szakrális helyeken, temetők, templomok, kápolnák körül, parkokban is találkozhatunk óriási fákkal. Itt jóval nagyobb esélyük van az idős példányoknak, mivel károsodásuk esetén, faápolók szakszerű segítségével, esélyt kaphatnak a regenerálódásra”.

Az ötszáz különleges famatuzsálem között találjuk például a Nénai-völgyi tölgyet, amely 767 centiméteres kerületével minden látogatóját lenyűgözi. Koronájának kisebb része elhalt, törzséről kéregdarabok váltak le, de azért büszkén áll a réten, kora és mérete miatt pedig sok élőlénynek jelent táplálékot, búvó-, illetve szaporodóhelyet.

A borsfai legelőn magasodó, 642 centi kerületű kocsányos tölgy (Fotó: Schneidler Viktor (BfNPI)

Bekerült a lajstromba a Borsfa határában lévő 642 centi kerületű kocsányos tölgy, amely mellett néhány méretesebb vadkörte is látható, utóbbi fajból Kacorlak legelőjén 39 egyedet azonosítottak, amelyek tavaszi fehér virágkoronája lenyűgöző látványt nyújt.

Különleges vizuális élményt kínál a lentiszombathelyi vasútállomás mellett található fa is, amelyet ugyan villámcsapás ért, sok helyen korhadt, üreges, de tölgyhöz méltóan állja még a próbákat – s törzsében(!) egy Mária szobrocskát őriz.

A Nénai-völgy tölgye 767 centiméteres kerületével minden látogatóját lenyűgözi (Fotó: Schneidler Viktor (BfNPI)

Teskánd mellett pedig az Ilona-kápolnánál négy és fél méteres kerületű kislevelű hárs gyönyörködteti a szemet, amely virágaival sok méhet is magához vonz, persze a természetkedvelő turisták mellett.

A BfNPI azt is tudatta: a munka – e nagy természeti örökség felmérése – a jövőben folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!