Tanulmány a parlagfű ellenségéről

2022.12.27. 13:00

A MATE szakemberei az olajosbogarak életét kutatják

Fontos dolgok derültek ki a parlagfűvel táplálkozó bogár globális terjedéséről. Például az: mivel a napraforgót is kedveli, jelenlétével akár károkat is okozhat.

Péter B. Árpád

Parlagfű olajosbogár (Ophraella communa)

Forrás: Wikimedia Commons

A parlagfű természetes ellenségének számító olajosbogár terjedését elsősorban a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány határozza meg – tették közzé a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói az Agricultural and Forest Entomology szaklapban. Az is kiderült, hogy a bogár rajzása azzal az időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik, ami jó hírt jelenthet az allergén elleni védekezés szempontjából.

A parlagfű világszerte agresszíven terjed, milliók életét nehezítve meg. Nem véletlen, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek azok az elképzelések, amelyek e növény gyors terjedését valamilyen természetes ellenség betelepítésével fognák vissza – áll a MATE sajtóösszefoglalójában. Az egyik megoldás lehet a parlagfű olajosbogár, ami a növényhez hasonlóan Észak-Amerikában őshonos, de részben spontán módon, illetve tudatos betelepítés következtében már Európában és Ázsiában is meghonosodott. A faj 2020 óta Magyarországon is jelen van, bár egyelőre még csak Budapest környékén lehet találkozni vele.

A parlagfű olajosbogár terjedése és relatív gyakorisága
Forrás: MATE

A parlagfű olajosbogár terjedésének alapvetően lehetne örülni, hiszen a friss növényi részek elfogyasztásával bizonyítottan képes csökkenteni a pollenszórás dinamikáját, vagyis jelenléte nagy könnyebbséget jelentene az allergiásoknak. Csakhogy az is kiderült: a parlagfű mellett örömmel fogyaszt más fészkes virágzatú növényeket, így például napraforgót is, ezért jelenleg nem egyértelmű, hogy szándékos betelepítésével valóban jót teszünk-e, vagy csak további problémákat generálunk, fogalmaznak a MATE kutatói.

Keszthelyi Sándor, Kazinczi Gabriella és Somfalvi-Tóth Katalin nemrégiben megjelent komplex elemzésében annak járt utána, hogy a különféle földrajzi és meteorológiai tényezők közül mi befolyásolja leginkább a bogár térhódítását és annak ütemét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!