A bivalyok útján…

2022.11.06. 11:30

Sokakat vonzott a hévízi duatlonverseny (galériával)

Mintegy kétszáz nevező teljesítette a második alkalommal meghirdetett Hévízbivaly duatlonverseny valamivel több mint 20 kilométeres – evezésből és futásból álló – távját szombaton.

Péter B. Árpád

Több mint 20 kilométeres versenytáv várt a hévízi bátrakra

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Kora reggeltől érkeztek a vadregényes sportos kihívásra vágyók a Hévízi-tó déli kifolyójánál lévő zsiliphez, ahonnan kajakkal, kenuval, csónakkal és SUP-pal indultak útnak a tündérrózsákkal borított, meleg vízfolyamon, hogy aztán Fenékpusztánál kiszállva, futva tegyék meg a visszafelé vezető utat.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a viadalt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Vadlán Ultra és a Vidra Vízitúra csapatával, valamint a Hévízi Tófürdővel közösen szervezték. A cél pedig egyértelmű: minden évszakban legyen Hévízen egy olyan sportverseny, amely erősíti – és picit módosítja, átformálja – a fürdőváros imázsát.

– Ehhez Hévíz csodálatos természeti környezetét „hívjuk segítségül”, ezúttal duatlonversenyt szervezve – folytatta Pálffy Tamás. – A célunk az, hogy a hagyományosnál fiatalabb korosztályokat is megszólítsuk, idevonzzuk, nekik is megmutatva: a város alkalmas sportolásra, kikapcsolódásra, aktív programokra is.

Pálffy Tamás hozzátette, egy-, két- és háromfős egységek indultak a versenyen, amelynek szervezése tavaly, az előző viadal zárásakor indult. Szombaton 65 segítő dolgozott a helyszínen azért, hogy sikeresen zárhassák a II. Hévízbivaly duatlont, amelynek valamivel több mint 20 kilométeres távja a kevésbé edzettek számára is teljesíthető volt, fogalmazott a turisztikai szakember.

A mezőnyben profik is megmérették magukat, ott volt például Novák Ferenc, Sydney kenus olimpiai bajnoka, illetve Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó is. Utóbbi azt mondta munkatársunknak: amikor megtudta, ez a rendezvény létezik, nem kételkedett abban, hogy itt a helye. Ezúttal azonban nem elsősorban versenyezni jött, hanem „gyönyörködni a környezetben s kihasználni e remek lehetőséget a téli kajakozásra”.

A vonyarcvashegyi Lőrincz Endre már tavaly is megmérette magát, s mivel tetszett neki a viadal, idén is benevezett. Elárulta, külön nem készült a megmérettetésre, hiszen eleve sportosan él – rendszeresen fut és evez –, s inkább túraként mintsem versenyként tekint a Hévízbivaly duatlonra, amelynek teljesítéséhez szerinte leginkább elhatározás kell, „mert mindenki le tudja futni a 10 kilométert, legfeljebb néha belesétál, az evezésben pedig nagy segítség, hogy lefelé visz a víz”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!