A kút a község határában áll, a Hollósdombon

2022.11.26. 08:00

Gyógyító kút a Mátrában – Zarándokhely a szurdokpüspöki szentkút

A Cserhát és a Bükk-vidék között található Mátra számtalan látnivalót tartogat a kirándulónak. Egyik ilyen érdekesség Szurdokpüspöki szentkút. A település a Mátra hegység lábánál, a Zagyva völgyében fekszik, a kút a község határában áll, a Hollósdombon.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

Az itt talált leletek azt bizonyítják, hogy több ezer éve lakott a terület. Jégkorszaki gyapjas mamut leletekre és késő rézkori település nyomaira is bukkantak a környéken – mondják.

Szent István király uralkodása alatt Esztergom és Kalocsa mellett országunk főbb szakrális helyei közé tartozott, az egyik ilyen volt püspöki. A török időkben elnéptelenedett a falu, majd az újra ide érkező lakosok, az eredeti településtől nem messze kezdtek új életet. Az egykori központ helyét csak a kút őrizte meg és titkát a kút fölött magasodó remete barlangokban élő remeték. Egy remetei jóslat szerint egykor még újra szent hely lesz megint. 

 
 

Nemcsak a szellemi vezetés központja lett ez a hely, az emberek ezrei, százezrei zarándokoltak el ide. Olyan láthatatlan, megmagyarázhatatlan, kézzel foghatatlan, mégis tapasztalható csodák történtek, melynek híre ment az egész világban. Aki ennek a kútnak a vizéből ivott, aki ennek a kútnak a vizében megmosakodott, az meggyógyult. Süketek bénák, bélpoklosok keresték meg ezt a helyet, tartja a néphit. Sokak szerint olyan energiavonalak találkoznak itt, amelyek Fatimében, Lourdes-ban, vagy Dél-Amerika szent helyein is megtalálhatók. Ezeket a pozitív energiavonalakat Szent György vonalaknak hívják. Ez a pozitív energiavonal átmegy a kúton keresztül s úgy tartják, hogy a víznek a gyógyító képességét.

A kutat a Táltos Hagyaték őrzői építették újjá.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!