Kapcsolatuk kovásza lett a négy utód

2022.11.26. 20:00

Egy vidám, összetartó nagycsalád mindennapjai – Olaszos élet a Besenczi-családban (videó)

Dr. Besenczi Árpád immáron két éve ötszörös, boldog édesapa. A Jászai-díjas színész-rendezőre, a Hevesi Sándor Színház igazgatójára 49 éves korában talált rá a nagy szerelem, Nagy Kornélia 2014 áprilisa óta társa jóban és rosszban.

Mozsár Eszter

Már az ünnepekre hangolódik a Besenczi-család: Nelli, Liána, Búlcsú, Hella, Zsongor és Árpád.

Forrás: Kincses Fotó

Hat év alatt szinte szempillantás alatt váltak négygyermekes nagycsaláddá. Rövid, romantikus ismerkedés, gyors lánykérés és esküvő következett, aztán jöttek a gyerekek sorban, amolyan orgonasípok módjára. A sors fintora, hogy éppen egy budapesti vendégjátékon (József Attila Színház, Csíksomlyói Passió) ismerkedtek meg. Szerelem a színházban első látásra, ám még sincs színészkedés a szerelemben. Kapcsolatuk kovásza lett a négy utód, s minden feladat, öröm és bánat, ami a családdá válással jár.

Naponta ingáznak Keszthelyről a megyeszékhelyre, ahol új iskolát és óvodát választottak, s nem mellesleg itt találtak versenyfelkészülésre alkalmas modern sportlétesítményeket. A beszélgetés helyszíne a zalaegerszegi uszoda, ahol a lányok készülődnek az edzésre.

- Mindketten négyévesen kezdtek el úszni. Hella tehetsége már korán kitűnt, legutóbb nyolcévesen megúszta a kilencévesek OB szintidejét 200 vegyesen. A régiós versenyeken szinte csak aranyérmeket szerzett, korosztályának úszóranglistáját tavaly vezette 100 m pillangón, idén 200 vegyesen a második, 100 pillangón a harmadik helyen, 100 háton a hatodik helyen áll, tehát mindig ott van az elsők között – mondja a büszke anyuka.

- A kedvenc úszásnemem a pillangó. Amikor úszom, arra gondolok, hogy vajon mi lesz a következő feladat, s azt hogy tudom teljesíteni. Persze sokat gondolok arra is, egyszer talán olimpiai bajnok leszek. Hogy ez sikerülhessen, sokat segít az edző, Tamás bácsi (Horváth Tamás, a szerk.) – mondja eltökélten Hella.

Nemcsak az uszodában, de az iskolában is megállja a helyét, hiszen a tanulásban is az osztályelsők között van, kedvenc tantárgya pedig a magyar, az angol és a testnevelés.

Az édesanya büszkén sorolja a többi gyermek sportérdeklődését is. Az ötéves Liána a Zalaco Zalaegerszegi Úszó Klub valaha volt legfiatalabb leigazolt versenyzője, nővérének nyomdokaiba lépve edzője szerint is szép jövő áll előtte. Emellett a Gála Társastáncklub tagjaként tehetségesen sajátítja el a tánclépések alapjait. A hatéves Zsongor éppen edzés miatt nem tudott részt venni az interjún, ő korábban ugyancsak úszott, majd focizott, végül a vívásnál kötött ki, a Zalaegerszegi Vívó Egylet haladó csoportjának oszlopos tagja.

Horváth Tamás edzővel a lányok, középen Liána, jobbra Hella. 
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kétéves Bulcsú a beszélgetés alatt édesapja ölében mozgolódik, mutatva, hogy egyszer majd ő is méltó helyet szerez magának a sportszerető családban.

- Számunkra nagyon fontos a sport, mert a gyerekeknek vasakaratot ad, emellett céltudatosságot, s önfegyelemre neveli őket, melyet az iskolában is kamatoztatni tudnak – mondja Nelli.

A sportszeretet egyébként családi örökség, hiszen a teátrum igazgatója testnevelőtanárnak készült, versenyszerűen kézilabdázott és cselgáncsozott, majd 15 éven keresztül a színészválogatottban futballozott.

- Az a fajta kitartás, ami Hellát jellemzi, egyértelműen a feleségemtől származik. Nelli többszörös Ironman, s kétszeres Dupla Ironman és magyar bajnok a triatlon szakágban.

- A gyerekek kivételes környezetben nevelkednek. Megérintette már őket a színház miliője?

- Egyértelmű, hogy Liána az igazi művészlélek, de Zsongorban is megvan a szereplési vágy, sőt ő komplexen látja a színház világát. Odahaza előadásokat rendeznek hétvégente, amelyekben Zsongor vezetésével – aki úgy kezdte az iskolát, hogy írni, olvasni, számolni tudott – kitalálják, megírják a szövegkönyvet, berendezik a színpadképet, kellékekkel, hang- és fénytechnikával együtt – meséli lelkesen Nelli.

Hella egyébként már szerepelt a Legyetek jók, ha tudtok című darabban az édesapjával, s ha minden jól megy, mindhárom nagyobbik gyermek szerepet kap a Kőműves Kelemen című rockballadában. Ezek a gyerekek tényleg ebben a közegben nőnek fel, hiszen premierekre járnak, próbát néznek, s olyan darabokról beszélgetnek otthon a szüleikkel, amelyeket az ő korosztályuk még nem biztos, hogy megértene. Nem mellesleg zenei tanulmányokat is folytatnak, Hella fuvolázik, Zsongor pedig most kezdte el a hegedülést.

A jól összeszokott páros Excel-táblázatban vezeti a gyerekek tevékenységeit, Árpád elfoglaltságait, illetve Nelli feladatait. A családanya egyébként a szülések előtti utolsó pillanatig fitnesztermekbe járt, s ma is futócipőt vagy úszódresszt húz, amikor csak teheti. Őszintén bevallja, már hiányzik neki a munka, a televíziós műsorvezetés, de most egyelőre a legnagyobb feladata a nagycsalád menedzselése és egyben tartása, ami advent idején sem egyszerű, ám mégis édes teher.

- Hogy mi tart össze bennünket? A gyerekek! Már szétmentünk volna, ha ők nincsenek – mondja kacagva Nelli.

- Természetesen alapvető a szeretet, a szerelem, hiszen összekovácsolt minket ez a lét – mondja Árpád.

- Az advent ideje különösen varázslatos számunkra, szentestén kizárólag a szűk család van jelen, karácsony másnapján pedig jöhetnek a rokonlátogatások. Van egy saját hagyományunk is, ilyenkor egy gyalogtúra keretében mindig megtekintjük Szigligeten a Balaton karácsonyfáját – meséli Nelli.

Az idei karácsony speciális lesz, mivel Árpád most kezdte el rendezni Kecskeméten a Miniszter félrelép című darabot, melynek szilveszterkor lesz a bemutatója. Az év végét tehát a „hírös városban” ünnepli a Besenczi-család.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!