Másként készítik, mint otthon

2022.06.26. 14:00

Finomabbak a házias ételek a vendéglőkben? Néhány trükkön múlik

Az igazi vidéki vendéglők asztaláról ma sem hiányozhatnak a régi klasszikusok. Húsleves, csirkepaprikás és persze a rántott hús sült krumplival megtalálható a legtöbb étlapon. Nem mennek ki a divatból. De mi az oka annak, hogy soha nem pont olyanok, mint otthon? A Vidék Íze cikkét közöljük.

MW

Könnyen utánozhatók az éttermi ételek Fotó: Shutterstock

Egyformára sült krumpli 
Finom az otthon sült krumpli, de sosem olyan ropogós és egyforma, mint az éttermi. A titok nyitja az olajfritőz, amely nagykonyhai gép, de kisebb, egyszerű háztartásba való változatban is kapható. Ez a gép képes arra, hogy a sütésre egyébként is alkalmasabb fritőzolaj hőmérsékletét mindig az optimális szinten tartsa. 
Otthoni körülmények között általában az olaj hőmérséklete okozza a legtöbb problémát. A nem megfelelő hőmérsékleten vagy nem sül elég ropogósra, puha marad, vagy rögtön megég a krumpli. Éppen ezért használnak a professzionális konyhákon fritőzt. Persze annál is oda kell figyelni néhány dologra, a fritőzolajcsere például elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez. 

Tökéletes húsleves 
Kristálytiszta, aranyló lé, a tetején apró, kerek zsírtócsákkal, benne szabályos kockákra vágott, roppanós zöldségek. Hogy hússal vagy nélküle, cérnametélttel vagy csigatésztával, az már ízlés dolga, de a tökéletes húsleves létezik, és nem is olyan elérhetetlen, mint gondolnánk. 
A legnagyobb titok, hogy az étterem konyháján a zöldségeket leszélezik, ami annyit tesz, hogy hasábokat formáznak belőle, amelyeket végül egy centiméteres kockákra aprítanak. Az így keletkező hulladékot, a széleket főzik bele a levesbe, amelyet a végén leszűrnek. A kis zöldségkockákat viszont nem főzik bele a levesbe, helyette ipari sütőben meggőzölik. Először csak a tálaláskor, a tányérban találkoznak a lével, így lehet, hogy megőrzik karakteres ízüket és friss, roppanós állagukat. 

Szaftos pörkölt 
A paprikás csirke, a borjúpaprikás, a vaddisznópörkölt, a paprikás krumpli, sőt a resztelt máj készítése is ugyanúgy kezdődik. El kell készíteni a zsiradékos, hagymás, paprikás alapot, azaz a szaftot, amely minden pörkölt lelke. Amilyen egyszerű, olyan meglepő, mennyire más tud lenni az étteremben. Pedig egyszerű trükköt alkalmaznak a szakácsok: krémesre darált lecsót adagolnak hozzá az elején, ezzel megadva azt az ízt és textúrát, amit egy pörkölttől elvárunk. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!