Irány a magyar tenger!

2022.05.13. 12:35

Korán jött a májusi strandidő: Keszthelyen már fürdenek a Balatonban

Nyugodtan lehet már fürdeni a Balatonban, melynek hőmérséklete Siófoknál elérte a 20 fokot. A legtöbb helyen már a helyükre tették a vízbe vezető lépcsőket. Néhány fizetős strand a hétvégétől várja vendégeit.

Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Forrás: Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Ha nem csak a parton homokoztok a gyerekekkel, hanem úszni mennétek, vagy esetleg SUP-pal, kajakkal keltek útra, figyeljétek a viharjelzést. Jelenleg nincs vízimentő szolgálat és sok helyen kell a pecásokkal, sőt, a kutyásokkal is osztozni a vízfelületen. Jó hír, hogy május 15-én kinyit a keszthelyi Kutyás strand, itt van lehetőség a négylábú társakkal együtt lubickolni, még játszóteret is építettek a házi kedvenceknek. Májusban szombaton és vasárnap, júniusban már minden nap nyitva lesznek - írja a likebalaton.hu. 

A keszthelyi Városi strandon és a Libáson délutánonként a helyiek már szép számmal fürdőznek, napoznak, a hétvégére kinyitnak a mosdók. Lenyírták a füvet, felrotálták a partszakaszt, május elsején bekerültek a vízbe vezető lépcsők is, így a strandok a pünkösdi hosszú hétvégéig szabadstrandként használhatók.

A Helikon strandon felújítási munkák folynak, így ez a strand jelenleg még nem áll a vendégek rendelkezésére. Vinczéné Polgár Andrea strandvezető-helyettes elmondta, hogy a pünkösdi nyitáskor az általuk üzemeltetett keszthelyi strandokon még biztosan nem emelnek árakat, június 30-ig, amíg a korábban kihirdetett vészhelyzet fennáll, a 2021-es árak maradnak. A nagy strandra ezer, a kisebbekre 600 Ft-os belépővel kell majd számolni.

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert négylábú belépője vasárnaptól 300 Ft, míg a kétlábú jegy 500 Ft lesz.

Elsőfokú viharjelzés

Az elsőfokú viharjelzést sokan nem veszik komolyan, hiszen ilyenkor gyengébb a szél és kisebb hullámokat ver a víz. Ha ez a viharjelzés van érvényben, akkor a jelzésre szolgáló berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A különböző felfújható vízieszközöket, a matracot, csónakot vagy labdát ilyenkor hagyjuk a parton, mert könnyen elsodródhatunk velük. Amennyiben a szél vagy a hullámok magukkal ragadták, semmiképpen ne ússzunk utána, ezzel ugyanis magunkat is veszélynek tehetjük ki.

Másodfokú viharjelzés

A másodfokú jelzés arra figyelmeztet, hogy a vihar rövid időn belül megérkezik az adott partszakaszhoz. Nagy, tarajos hullámok és viharos szél kíséri. Ekkor már a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Fürödni vagy bármilyen vízi eszközzel közlekedni ebben az esetben tilos. Ez alól egyedül a vitorlázás a kivétel. Ne felejtsük el, hogy nem csak a mély vízben lehetünk veszélyben. Vihar esetében ugyanis könnyen „porzik a víz”, vagyis 50-70 centi magas vízpermetet jön létre a tó felszínén, ami megnehezíti a légzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!