Az érettségin szövegalkotási feladat

2022.04.10. 12:00

Milyen a jó motivációs levél?

Úgy hírlik, hogy manapság már egy-egy népszerű, jól fizető, kedvelt cég, vállalat az új munkatárs keresésekor nem a beadott dokumentumokat tekinti elsődlegesnek a döntés meghozatalakor.

ZH

Miben vagyok én a legjobb?

Fotó: Shutterstock

Még néhány hét, és sokak számára véget érnek az iskolaévek, meglesz az érettségi, a diploma. Már csak jó munkahelyet kell találni. A legjobbak a mai időkben már az iskolapadban elkelnek, de azért nem ez a jellemző. Igaz, hogy a diploma vagy diplomák, oklevelek, a nyelvvizsgák igazolása, az érettségi, a jogosítvány, a különböző tanfolyamok elvégzését bizonyító okmányok továbbra is csatolandók a jelentkezéshez, ám a személyes találkozáskor sok mindent árnyalhat, ha a jelentkező mégsem tud folyékonyan beszélni azon a nyelven, amelyikből felsőfokú vizsgája van. Az sem használ, ha a közösségi oldalon túl sok a bohém fotójelenet, amelyet esetleg már az interjúra érkezésünk előtt megtekintett a HR-es szakember. 

 

Hiába az egyes pályákon tapasztalható munkaerőhiány, továbbra sem nélkülözhető az önéletrajz és a motivációs levél. Sőt, az utóbbi talán mind közül a legfontosabb, amelyet előre elküldünk magunk helyett, saját bemutatásunkra. A motivációs levél megírása a középfokú magyarnyelvés -irodalom-érettségin szövegalkotási feladat. Ha eleget gyakorolják a fiatalok, akkor egyedi, szellemes, jól megalkotott, de rövid, frappáns, a személyiséget bemutató szöveggel állhatnak a kihívások elé. A levélben legyenek benne az adott munkahelykereső erősségei, de ne titkolja el azt se, amiben még fejlődnie kell. Miben vagy erős (nyelvi, logikai, tájékozódási képesség, kézügyesség, teherbírás, monotóniatűrés, kreativitás stb.)? Mi megy jobban, mint bárki másnak az osztályodban? Mit tartanak más emberek (tanáraid, családod, barátaid) erősségeidnek? Mely iskolai teljesítményeidre vagy a legbüszkébb? E tankönyvi kérdések irányítsák a szöveg tartalmi kereteit, emellett a formai kereteket is be kell tartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!