Az ostoros rétestől a foszlós kalácsig

2022.04.16. 13:00

Húsvéti süteményeket készítettek a zalaegerszegi kertbarátok

Ősszel lecsót, adventkor mézes csemegéket, a közelmúltban pedig a húsvét tiszteletére retró kalácsokat sütöttek a Keresztury Dezső Városi Művelődés Központ ünnepváró rendezvényén részt vevő gyerkőcöknek a Zalaegerszegért-díjas hagyomány­ápoló kertbarátok.

Fincza Zsuzsa

A zalaegerszegi hagyományőrző kertbarátok a húsvéti kalácsaikkal

Forrás: Fincza Zsuzsa

– Ezúttal mindenki elővette a szüleitől örökölt kockás irkákat, receptesfüzeteket, hogy a régi húsvétok kedvenc süteményeit készíthessük el az egyesületünknek otthont adó VMK rendezvényén. Nem volt kis munka, hiszen az asszonyok otthon is készülődtek, s közel nyolc órát voltak talpon a művelődési központ konyhájában – árulta el Mrakovics Miklósné, a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület vezetője. 
 

Horváth-Nagy Joli a sonkához kínálható eredeti húsvéti sós kalácsot készítette el. Az ő receptje szerint 1 kiló liszthez 5 deka élesztő, fél liter tej, 3 tojás, 1 evőkanál só, 10 deka olvasztott vaj kellett, a tésztát a dagasztás után 3/4 órát kelesztette, majd 6 rudat formált belőle, ezeket hármasával „copfba” fonta. 

 

A fonatokat a sütőpapírral bélelt tepsibe rakta, és a tetejüket megkente tojással. Nem rakta egyből a sütőbe, hagyta fél órát, hogy a tésztára rászáradjon a tojás, majd még egyszer megkente – így lesz a kalács igazán szép fényes. Joli a húsvéti kalácsot édes változatban is elkészítette, ebben az esetben csak egy csipet só és 5 evőkanál cukor jár bele, s mazsolával is dúsítható. (Sütés: 25-30 perc 180 Celsius-fokon.) 
 

Kulcsár Teri a húsvéti kalács foszlós változatával rukkolt ki. A recept: 50 deka liszt, csipet só, 5 deka cukor, 1 egész tojás és egynek a sárgája, 2 deci habtejszín, 1 deci tej, 1 deka olvasztott vaj, 2,5 deka élesztő. Az alaposan kidolgozott tésztát fél órát kelesztjük, gombócokat formálunk belőle, kisodorjuk, hármasával összefonjuk, tojással megkenjük, még 20 percet kelesztjük, és újra megkenjük tojással, majd sütjük. (Sütés: 170 Celsius-fokon 18-20 perc.) 
Mondhatni az egyik legnagyobb sikert Császár Lajosné Kati ostoros rétese aratta: a 70 deka lisztből, 3 tojás­sárgájából, 5 deci tejből, 5 deka élesztővel, kicsi sóval, 6 deka porcukorral, 2 evőkanál olajjal készített gyenge tésztából 6 cipót formálunk, és fél órát pihentetjük. Tepsi nagyságúra sodorjuk, megkenjük krémmel, összesodorjuk, és hármasával összefonjuk. Fél­órás pihenés után megkenjük tojássárgájával. A krémhez a 25 deka margarint 3 csomag vaníliás cukorral, 20 deka porcukorral és 3 kanál kakaóval keverjük ki. (Sütés: tűpróbáig közepes hőmérsékletű sütőben.) 
 

Milley Istvánné Marika berhidai kertbarátaiktól kérte el a márványkuglóf receptjét. A hozzávalók 20 deka liszthez: 5 tojás, 25 deka porcukor, 1 deci tej, 1 deci étolaj, 2-3 evőkanál kakaó, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, lisztezett meggy (kompótból). Az alapanyagokat a kakaó nélkül összekeverjük, az egyharmad részét különvesszük, s abba belekeverjük a kakaót. A fehér masszát a formába öntjük, majd nyolcasokat írva gyengéden keverjük bele a kakaós tésztát, a gyümölcsöt a tetejére szórjuk. 180 Celsius-fokon körülbelül egy órán át sütjük – tűpróbával győződjünk meg a tészta állapotáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!