Szakértő botanikusok segítik az ismeretszerzést

2022.03.13. 16:00

Tudja, milyen jelentősége van a beporzásnak?

Az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben tematikus napot szerveznek március 10-én, a Beporzók napján.

NA

A szakemberek célja, hogy a programon részt vevőknek bemutassák a beporzás felbecsülhetetlen jelentőségét és a témával kapcsolatos tudományos kutatások rejtelmeit, továbbá felhívják a figyelmet a beporzó rovarokat és ezáltal a beporzást fenyegető veszélyekre. A látogatók szakértő botanikusok és ökológusok segítségével figyelhetik meg a beporzók tevékenységét a nektárt nyújtó pompás virágokkal teli kertben. 

 

 

A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a kikeleti virágok tarka szőnyeget terítenek a Nemzeti Botanikus Kert fái alá. Ezek az úgynevezett geofita növények kifejezetten akkor nyílnak, amikor a fáknak még nincs lombjuk, ezért a fény könnyen lejut a gyepszintre. Ilyenkor a fehér hóvirágok, tőzikék, galambvirágok, a zöld hunyorok, a sárga bogláros szellőrózsák és kék csillagvirágok között messzire virít a kárpáti sáfrány lila tömege. A virágok a magukhoz csalogatott beporzókat nektárral és virágporral látják el a megporzásért cserébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!