A kéthetes tészta az igazi

2022.03.23. 11:00

Szakkörben tanulták meg a mézeskalácssütés fortélyait Kerkakutason

Ezekben a hetekben ér véget a tavaly decemberben indított mézeskalácssütő szakkör a kisközségben. A résztvevők hetente két foglalkozáson ismerkedtek a sütés és a díszítés titkaival.

Gyuricza Ferenc

Őr Ildikó, Soósné Bertalan Irén és Szatmáriné Takács Lívia díszíti a baba formájú mézeskalácsot

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A falu közművelődési asszisztense, Szatmáriné Takács Lívia szerint van érdeklődés a kézműves tevékenységek iránt, ezt mutatja az is, hogy a kerkakutasi szakkörben minimum 6-7 fő mindig összejött, de többnyire 10-12 személy vett részt a programokban.

 

– A Nemzeti Művelődési Intézet szakkörkínálatából rögtön a mézeskalács mellett döntöttünk, ugyanis a helyi Őr Ildikó már régóta foglalkozik ezzel a tevékenységgel, és szakkörvezetőnek őt kértük fel – magyarázta Szatmáriné Takács Lívia. – Sokat tanultunk tőle, a mézeskalács tészta elkészítése mellett a díszítéshez is adott praktikus ötleteket.

 

Őr Ildikó szerint a mézeskalács készítése hazánkban a középkorig vezethető vissza. A 20. században leginkább vásárokból, falusi búcsúkból volt ismert, a karácsonyi mézeskalács nálunk kevésbé volt szokás. Többféle változata ismert, és figurák, házak, dobozok is készülhetnek belőle.

 

– A titok a tészta összetevőiben rejlik – magyarázta Őr Ildikó. – Minél több benne a méz, annál puhább lesz a tészta, aminek fő összetevői a liszt, a porcukor, a méz és a tojás. A tésztát sütés előtt legalább egy nappal meg kell gyúrni, de az egy-két hetes érett tészta az igazán jó alapanyag. A díszítés pedig kézügyesség kérdése, anélkül kevésbé sikerül.

 

A kerkakutasi szakkör tagjai pedig nemcsak saját kedvtelésükre dolgoztak. Karácsonykor a falu minden családját megajándékozták mézeskaláccsal, az elmúlt hetekben pedig már a záró kiállításukra készültek, ugyanis április 11-től egy héten át a helyi kultúrházban mutatják be munkájuk eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!