Frissen Zalából

2022.03.15. 15:30

Megmutatták magukat a zalaegerszegi néptáncos fiatalok, három versenyen is remekül szerepeltek

Zajlik az élet a megyeszékhelyi FolkPontban és azon kívül is, hiszen az elmúlt hetekben Veszprémben, Sopronban és Szany községben szerepeltek gyermektánc versenyeken Rácz Petra és Lipusz András tanítványai. Tíz nap alatt három versenyen is remekül szerepeltek a zalaegerszegi fiatalok.

Jóna István

Forrás: Jóna István / Zalai Hírlap

A sorban elsőként kell megemlíteni a Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Verseny előválogató versenyét, melyet március 3-án Veszprémben rendeztek. Ezen a versenyen Fehér Eszter és Demek István A bodrogközi réten című koreográfiájával bronzminősítést nyert, ami nagyon szép eredménynek számít- tájékoztatott Rácz Petra néptánctanár. 

 

A következő kihívás Sopronba szólította a zalaegerszegi néptáncos közösséget, a IX. Soproni Regionális Szóló Néptáncversenyre. A március 9-10. verseny rendezője a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület volt. A résztvevők a nyugat-dunántúli régióban működő alapfokú művészetoktatási intézmények tanulói és néptáncegyüttesek táncosai voltak. A verseny célja nem más volt, mint fórumot teremteni a gyermek néptáncos előadóknak arra, hogy számot adhassanak néptánc ismeretükről, annak újraalkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni előadásmódjukról.

Forrás: Jóna István / Zalai Hírlap

 

Az elmúlt két év korlátozott lehetőségei meglátszottak a nevezők létszámán, hiszen a három kategóriában 145 fiatal nevezett. A tanítványaink közül négy fiú a lurkó kategóriában, míg hat párosunk és egy szólótáncosunk a gyermek korcsoportban versenyzett. A gyerekek sokat készültek és nagyszerű produkciókat mutattak be a zsűrinek- mondta Rácz Petra. 

 

A soproni GYIK Rendezvényházban tartott néptáncversenyen Lurkó kategóriában Tóth Szabolcs (Bibrics Gyermektáncegyüttes) különdíjak kapott Bodrogközi verbunk táncáért. 

 

Figurás táncos címet érdemelt Böhm Gergő Gyula (Bajnóca Gyermektáncegyüttes) Bertóké verbunkja, Major Sámuel (Bibrics Gyermektáncegyüttes) Vasi eszközös és ugrós, valamint Bodrogközi verbunk tánca és Major Simon (Bibrics Gyermektáncegyüttes) Vasi eszközös és ugrós, valamint Bertóké verbunkja. 

Forrás: Jóna István / Zalai Hírlap

 

Gyermek kategóriában Berceli Loren (Lase purnenge Gyermektáncegyüttes) és Gorza Vivien (Bibrics Gyermektáncegyüttes) különdíjat kaptak a marosmenti cigánytáncok hiteles előadásáért. 

 

Gellén Alíz (Bibrics Gyermektáncegyüttes) vasi ugróst és friss csárdást, valamint kalotaszegi csárdást és szaporát táncolt és előadása aranykeszkenős táncos címet ért. 

 

Lipusz Bendegúz (Bibrics Gyermektáncegyüttes) Sitkei seprűst és büki verbunkot, valamint Mezőségi korcsos és sűrű magyart táncolt, amellyel immár negyedszerre nyerte el a figurás táncos címet 12 évesen. 

Forrás: Jóna István / Zalai Hírlap

 

A sikeres soproni versenyhétvége után a következő állomás március 13-án Szany nagyközség volt, ahol második alkalommal rendezték meg a „Szentes” Varga Ferenc emlékére meghirdetett Rábaközi felnőtt és ifjúsági szólótáncversenyt. A zalaegerszegi fiatalok ezen a versenyen is remekül szerepeltek.

 

Arany minősítést kapott a zsűritől Lipusz Bendegúz és Tóth Szabolcs, aki még egy különdíjat is kapott. Ezüstminősítést kapott táncára Luczi Anna-Gerencsér Soma és Gellén Alíz-Lipusz Bendegúz párosok. Bronzminősítéssel lett gazdagabb Mozsonyi Hanna, Szabó Borbála, Kölkedi Júlia, Lipusz Rebeka Gorza Vivien, Szabó Áron, Süle Zsolt, Süle Zsombor. 

 

A végére még egy siker. A Körtánc Alapfokú Művészeti Iskola, Rácz Petra által vezetett Lurkó és Kiskamasz csoportja az Oktatási Hivatal által szervezett csoportos néptáncversenyen az országos döntőbe került, melyet április végén rendeznek Budapesten.

 

Rácz Petra zárásként elmondta, hogy az elmúlt időszakban sokat dolgoztak a gyerekekkel. A versenyeken elért sikerek visszaigazolása a munkájuknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!