Ébredezik a természet

2022.02.22. 18:06

Tőzikék millió számra

Sokakat vonz kora tavasszal Lentibe a Vadvirág tanösvény, mert a környéken sehol sem látni annyi tőzikét, mit ebben az erdőben.

Győrffy István

A parkerdő maga is egy csoda a hatalmas, mohás tövű fáival, az, pedig ahogy ellepi az fák alját a fehér virágszőnyeg leírhatatlan látvány. Az azonban nem mindegy, hogy mely napszakban keressük fel a tőzike birodalmat, mert a nap mozgásával mindig változik az erdő hangulata, a virágok látványa. Most erdei látogatásunkhoz a kora reggelt választottuk, mert az ilyenkor belopódzó napfényben a legérdekesebbek a virágok, melyeken apró vízcseppek is megcsillannak…

 

 

A tőzikék helyenként olyan sűrűen bújnak elő az avarból, hogy vigyázni kell, nehogy letapossuk őket. Védett növény, virág töveinek értéke ötezer forint, leszedni, hagymáit kiásni szigorúan tilos. A tavaszi tőzike eredeti elterjedési területe a Pireneusoktól Belgiumig terjed, keletre pedig egészen Ukrajnáig megtalálható. Hazánkban is országszerte sokfelé vannak tőzikés területek, ezek egyik legszebbike a Lenti keményfás ligeterdő, melyben a Vadvirág tanösvény mentén fedezhetők fel millió számra a tavaszi tőzikék. A szemnek azonban mindent szabad, kedvünkre gyönyörködni a tőzikékben és a fényképezőgépek is kattoghatnak, hiszen érdemes megörökíteni e kedves virágok látványát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!