Frissen Zalából

2022.02.27. 12:00

Bázakerettye nyugodt környezete kitűnő választás az aktív pihenéshez

Az aprófalvas településszerkezetű dimbes-dombos Dél-Zala nem tartozik a felkapott idegenforgalmi-turisztikai térségek közé, ám földrajzi-természeti adottságainak és az utóbbi években megindult fejlesztéseknek köszönhetően mégis ajánlott azok számára, akik nyugodt környezetben vagy aktív pihenéssel kívánják szabadidejüket eltölteni.

Gyuricza Ferenc

Kirándulók a budafai arborétumban

Forrás: Gyuricza Ferenc

A hazai szénhidrogén-bányászat bölcsőjének tekintett Bázakerettyét körbeölelő térség ugyanis meglepő módon számos célpontot kínál az ide látogatók számára. A varázslatos környezetben konzerválódott múlt többek között olajos emlékhelyeket, falusi életmódhoz és népi építészethez köthető mementókat, szakrális építményeket rejt, melyek felfedezésére akár bakancsos túrák, akár kerékpáros körutak révén is vállalkozhatunk. Utóbbi infrastrukturális feltételei jelentősen javultak az elmúlt években, hiszen a térségben elindult egy átfogó útfelújítási program, amely révén a viszonylag kis forgalmat lebonyolító s ezért a kerékpárosok által is szívesen használt alsóbbrendű közutak még biztonságosabbá váltak. 

Ugyancsak a térség felfedezésére csábít az erdei ösvények sokasága, továbbá kerékpáros-pihenők és szálláshelyek ösztönzik még arra az aktív turizmus kedvelőit, hogy vegyék fel célpontjaik közé Dél-Zalát, amelyre ma már önálló turisztikai desztinációként tekintünk. A mikrotérség központja a mintegy 800 lakosú Bázakerettye, amely kis mérete ellenére meleg vizes stranddal rendelkezik, s itt található az a szálloda is, amelyet az elmúlt években több alkalommal is a legjobb vidéki szálláshelyek közé soroltak. 

 

A település tudatosan alapoz az olajos múltjára, a már meglévő emlékhelyei hamarosan újabbakkal gyarapodnak. Két éve adták át az egykori általános iskola felújított épületét, itt a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum szakmai irányításával rövidesen helytörténeti kiállítás nyílik, s várhatóan idén készül el az az egyedülálló interaktív olajipari kiállítótér is, amely élményszerűen mutatja majd be a térség XX. századi gazdasági fellendülésének folyamatát, illetve a hozzá kapcsolódó eseményeket. A település ugyancsak ez évben állít emlékművet Pokker Ernő bányamérnök, a bázakerettyei üzem egykori vezetője tiszteletére, aki 1948-ban azért lett öngyilkos, mert a kommunista államhatalom a MAORT-perben tanúzásra akarta rábírni. Bázakerettyén ma úgy tekintenek személyére, mint a MAORT-per első és egyetlen, máig nem rehabilitált halálos áldozatára. 

 

A bázakerettyei Szűz Mária neve templom, előtérben a község hősi emlékművével

Forrás: Gyuricza Ferenc

Kalandozásaink során érdemes ellátogatni a Zalaerdő Zrt. közeli, budafai arborétumába is. A Bázakerettye mellett Kiscsehi, Lispeszentadorján és Kistolmács által határolt térségben rejlő egykori Zichy-uradalmi birtok egyedülálló növénygyűjteménnyel rendelkezik. A jegenye-, mamut- és mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak, míg tavasszal, az azáleák és rhododendronok virágzásakor valóságos színpompa uralja az arborétumot. Budafapuszta akár vasúton is megközelíthető, ugyanis Zalában található az ország leghosszabb nyomvonalú, 110 kilométeres erdei vasútpályája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!