Fogyókúrás nassolnivalók

2022.02.13. 18:00

Aszalva, szárítva is finom és egészséges a zöldség

Kiváló fogyókúrás nassolnivalót készíthetünk zöldségeket aszalva.

Tóth B. Zsuzsa

Ha egészséges nassolnivalót készítenénk, különféle zöldségeket aszaljunk, szárítsunk. Tárolni lezárt befőttesüvegben a legcélszerűbb Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Horváth Katalin élelmiszeripari technikus ajánlja, hogy próbáljuk ki az aszalást zöldségcsíkokkal vagy hagymával. Akár a sütőben is aszalhatunk, száríthatunk. Kezdjük 70 fokon, majd 50 fokon folytassuk a szárítást nagyjából hat-nyolc órán át. Ez idő alatt fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, hogy a pára távozzon. 

 

Ha csörgősre száradt a zöldség, ételízesítőt is készíthetünk belőle, ahhoz össze kell aprítanunk késes aprítóval vagy darálóval. Adhatunk hozzá a végén szintén szárított zellert, petrezselyemzöldet, lestyánt, bazsalikomot. Az összekevert szárított zöldséget légmentesen lezárva tároljuk. 

 

A legjobb, ha ősszel készítünk egész évre való ilyen keveréket a kertben termett zöldségekből. De akár ilyenkor is összeállíthatjuk, a zöldségesnél mindent beszerezhetünk hozzá. Igaz, hogy nem saját termés, de a bolti ételízesítőknél sokkal jobb. Ugyanis azok zöldségtartalma 20 százalék sincs, viszont sok sót és még cukrot is tartalmaznak, ízfokozót, színezéket ugyancsak több esetben. 

 

Forrás: veol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!