Sétáló kóstoló

2021.12.29. 10:00

Újhegyi borok kóstolója - Negyedik alkalommal rendezték meg

Negyedszer szervezte meg Sétáló kóstoló elnevezésű rendezvényét az Újhegyi Borbarátok Egyesület. Kedd délután négy helyszínen öt gazda borait kóstolhatták a résztvevők.

Gyuricza Ferenc

Kiss Zoltán (jobb oldalon) zöldveltelinit kínál vendégeinek. A képen balról Németh József, Radics Bálint, Kaj István és Jakab Zoltán

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A civil szervezet programja azonban jóval több volt egyszerű borkóstolónál, hiszen azokat a megvalósult beruházásokat és további fejlesztési elképzeléseket is bemutatták a jelenlévők számára, amik a minőségi borturizmus megteremtését célozzák. A kóstolón a szervezőkkel együtt mintegy ötvenen vettek részt. Érkeztek vendégek a fővárosból, Zalaegerszegről és Nagykanizsáról, de a környező településekről is. Az elsőként felkeresett helyszín Kiss Zoltán birtoka volt, ahol a gazda a belépő pálinkák mellett kétféle bort kínált. A birtok bora négyféle szőlő (bianca, pölöskei muskotály, néró, valamint szürkebarát) levét tartalmazta, mellette zöldveltelinit kóstolhattak még a résztvevők. 

 

- Ezzel a programmal az volt az elsődleges szándékunk, hogy az eddiginél szélesebb körben megismertessük az Újhegy borait, a szakmai szervezetek előtt ugyanis már beigazolódott, hogy azok között országos szinten is kiváló minőségek találhatók - foglalta össze Kaj István elnök, aki a település polgármestere is. - A vendégeink ezen a rendezvényen 15 különböző bort kóstolhattak, mellettük helyben leszedett gyümölcsből főzött pálinkát, forralt bort, illetve olyan ételeket kínáltunk, amelyek szintén illenek a borfogyasztáshoz, de helyi, illetve házias jellegűek. Így többek között disznóvágásból származó termékeket, kacsatepertőt, házi szarvaskolbászt, szarvashúskrémes falatkát, különféle pástétomokat, valamint az elmaradhatatlan borkorcsolyát is. A szarvashúskrémes falatkák a borászok szerint például remekül passzolnak a merlot borokhoz. 

 

A borturizmus érdekében már megvalósult fejlesztések közül Kaj István ezúttal is az Újhegy legmagasabb pontján álló boronapincét és kilátót ajánlotta a vendégek figyelmébe, illetve szólt arról a tervezett fröccsteraszról is, amit 2022 tavaszán szeretnének kialakítani. Ez olyan szabadtéri kínáló-kóstoló hely lesz, amelyet egy teraszos kialakítású ültetvény mellé telepítenek, illetve ahonnan ugyanaz a csodálatos panoráma tárul majd a vendégek szeme elé, mint amit a kilátó is kínál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!