Frissen Zalából

2021.12.12. 14:00

Családi háza van? Hasznos információk Kozma Zsuzsától, a ház- és otthonépítés szakértőjétől

A házunk legyen szép, praktikus, korszerűen szigetelt, energiatakarékos, környezetbe illő, és nem utolsósorban az átalakítás költsége se szökjön az egekbe. Hogy ezt miképp érhetjük el, arról a ház- és otthonépítés szakértője, lapunk állandó szakmai partnere, Kozma Zsuzsa, az Archi Metal Kft. vezetője szolgál hasznos tudnivalókkal.

Arany Horváth Zsuzsa

Kozma Zsuzsa a korszerű anyagú tetőszerkezetekkel.

Forrás: Katona Tibor

– Elsősorban védjük meg a falvak, városok régi építészeti remekeit, amik az őseink, nagyszüleink munkáját, életét, bölcs gondolkodását tükrözik vissza számunkra – mondja a szakember. – Újjávarázsolhatjuk őket mai elképzelésünknek megfelelően. Az épületek felújítása olcsóbb megoldás, mint egy új ház megépítése. Időben is kedvezőbb, akár azonnal beköltözhetnek a lakók, és a pénztárcájuk függvényében végezhetik el a felújítást. Alacsonyabb árakon lehet megvásárolni a szerkezetileg jól megépített épületeket, amelyek sok kedvező adottsággal rendelkeznek, mint például az elhelyezkedés, könnyen megközelíthető az óvoda, iskola, orvosi rendelő…

 

– A hőszigetelés, energiagazdálkodás, belső elrendezés szempontjából egy régi ház nem biztos, hogy megfelel a lakók igényeinek. Hát hol kezdjük a felújítást?

– A tetőfelújítás a legfontosabb, mert a tető védi a házunkat a beázástól, az extrém időjárás hatásaitól, viharoktól, jégveréstől. A tetőt vagy tetőteret szigetelhetjük, hogy energiatakarékosabb legyen az épületünk, napelemeket szerelhetünk rá, ezenkívül esztétikailag megkoronázza a házunkat. A kiválasztott tetőfedő anyagokkal egy új megjelenési formát adhatunk épületünknek. A régi palatetős vagy cseréppel fedett házakra javasoljuk az acél- vagy alumíniumcserepes lemezeket, síklemezeket, mert ezek az anyagok a legkönnyebb tetőfedő anyagok, így nem terhelik a tetőszerkezetet.

Megújulhat a nagyszüleink háza, gyerekkorunk kedvelt helyszíne.

Forrás: Archi Metal

Egyre több ilyen tetőt látunk. Megjelenésük nagyon hasonlít a valódi cserépfedésekre. A fémlemezes tetőfedések sokféle cserépmintázattal, vagy a sík korcolt, előkorcolt megoldásokkal, melegséget adó színükkel nagyon közkedveltek lettek. Előnyük még, hogy gyorsan elvégezhető a munka, és az új tető évtizedekig biztosítja a védelmet a ház lakóinak. Ezenkívül jó alapot adnak a napelemek rögzítésének.

 

A tetőfedő anyagok beépítése mellett fontos a szigetelés, jó minőségű esőcsatorna kiválasztása, hogy soha ne legyen gondunk a tetőnkkel.

– A fémlemezzel fedett tetőknél is megvalósítható az energiatakarékos kivitelezés, hiszen a korszerű PUR-PIR szigetelőtáblák ugyanúgy beépíthetők, így nem engedik télen elszökni a ház melegét, nyáron pedig védik az épületet a nagy hősugárzástól – szól a jó tanács. – A PUR-PIR tábla legnagyobb előnye a kiváló szigetelőképesség, mert közel kétszer jobban szigetel, mint a hagyományos szigetelőanyagok. Ezért körülbelül felére csökkenti a szigetelőanyag vastagságát a tetőben. Az építészetileg tetőkre vonatkozó hőszigetelési előírást (U=0,17 W/nmK érték) a hagyományos szigetelőanyagokból 30 centiméter, a PUR-PIR táblákból mindössze 14 centi biztosítja.

Fémlemezes tető cserépmintázattal. 

Forrás: Archi Metal

 

A 30 cm vastag szigetelést már nem lehet csak a szarufák közé beépíteni, mint 30-40 évvel ezelőtt. Segédszerkezetre van szükség, ami költségeinket és a hibalehetőségeket növeli. A korszerű, lépésálló, zárt cellás PUR-PIR táblák 14 centiméteres vastagságukkal beépíthetők a szarufák közé, de alájuk vagy a szarufák fölé hőhídmentesítést is építhetünk plusz segédszerkezet nélkül.

Tehát, ha az a kérdés, új vagy régi épület, modern vagy hagyományos tető, az egyéni döntés tiszteletben tartásával mindenképp javasolható szakértő véleményének megkérdezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!