Frissen Zalából

2021.12.05. 17:00

Barangolás Csehország második legnagyobb városában

Gyönyörű, régi épületek, ódon belváros, hangulatos sörözők, finom ételek és italok, lépten-nyomon érdekes látnivalók – mindez Brno, Csehország második legnagyobb városa, a keleti országrész központja, amely ezer szállal kötődik a magyar történelemhez is.

OS

A csaknem négyszázezer lakosú Brünnt Brnoként a csehszlovák gazdaság egyik füstös, ipari központjaként tartottuk számon hosszú évtizedeken át, ahonnét egyebek közt a népszerű Zetor traktor származik. Híresek voltak a brnoi ipari vásárok, az 1928-ban alapított vásárközpont ma is a világ első húsz legnagyobb és legjegyzettebb kiállítóhelye közé tartozik. Manapság azonban a híres rendezvényeken kívül a látnivalók és az élmények is vonzóak, hiszen Brno az utóbbi években vonzó gyöngyszemmé vált a turisták szemében.

A főtér melletti mozgalmas piacteret nem szabad kihagyni. Fotók: Osváth Sarolta

Brno jelképe a belvárosban, a Petrov dombon magasodó gótikus, XI. századi, legendás Szent Péter és Pál-székesegyház, ahol – a harmincéves háború idején a várost megmentő harangozó hőstettére emlékezve – 11 órakor már tizenkettőt harangoznak. Különleges élményt kínál a kapucinusok kriptája is, ahol szerzetesek mumifikálódott holttestét őrzik. Ugyancsak a legnépszerűbb turistalátványosságok közé tartozik Spielberg (Špilberk) vára, a Habsburg-birodalom rettegett várbörtöne, ahol a legveszélyesebbnek tartott ellenségeket, köztük a magyar jakobinusokat, így Kazinczy Ferencet tartották fogva. A várudvar terei kulturális eseménynek adnak otthont, például a Shakespeare Ünnepi Játékoknak, vagy a morva Őszi Zenei Napoknak.

Igazi világvárosban érezhetjük magunkat a Masarykova sugárúton, a morva származású, első csehszlovák elnök nevét viselő utcán és a folytatásában rengeteg üzletet, kitűnő, hangulatos sörözőt találunk. A főtér mellett működő mozgalmas piacteret (Káposzta-tér) sem szabad kihagyni, amelynek közepén érdekes Parnasszus-szökőkút áll. A főtértől egy saroknyira magasodik a késő gótikus Szent Jakab-templom, hagymakupoláján a tűhegyes, 92 méteres torony a város legmagasabb pontja. A templom azonban arról a kis szoborról lett híres igazán, amely az óratoronyból pucér alfelét fordítja a katedrális felé.

Lenyűgöző kilátás nyílik a településre a várból

A két háború közti időkbe repít a modern kori cseh építészet leghíresebb épülete, amit az UNESCO a Világörökség részévé választott: a Ludwig Mies van der Rohe által tervezett funkcionalista Tugendhat-villa az 1930-as évek teljes pompájában látható.

Ezek is érdekelhetik