Frissen Zalából

2021.11.15. 15:00

Közösségi élményt, ismereteket kínál a régi játékra építve a nagykanizsai Vajda Margit

Vajda Margit népdalénekes, néphagyományőrző egy társas­játékban támasztotta fel sokunk gyermekkorának kedvenc iskolai játékát, az ország, város, híres embert.

Horváth-Balogh Attila

Vajda Margit az általa megalkotott társasjátékkal

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az alapjáték kissé bővített változata a keresztségben a Kocka, ország, város ABC, azaz KOVA nevet kapta, s az alkotó szerint ha sikerül vele a gyerekek kezéből kivenni az okostelefont, már nem élt hiába.

– Mondhatnám, hogy sokáig gondolkodtam ezen a társasjátékon, de nem lenne igaz – bocsátotta előre Vajda Margit, akinek ölbéli mondókákkal kapcsolatos foglalkozásai rendkívül népszerűek a kisgyermekek és a szülők körében. – Az igazság az, hogy februárban, amikor egyik reggel felébredtem, ott volt a játék a fejemben, és ennyi. Ami viszont utána következett, az nagyon hosszú út volt, amíg szabadalmaztatni tudtam és sikerült átverekednem magam a bürokrácián.

Vajda Margit az általa megalkotott társasjátékkal
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Már említettük, a társas az ország, város, híres ember játékra épül. Annyi a különbség, hogy Vajda Margit a jobb játszhatóság érdekében további kategóriákat illesztett be.

– A játék 10 éves kortól játszható, 2-4 fő az optimális létszám – hallottuk a megalkotójától. – A célja a szórakoztatás és a közös élményszerzés mellett a szókincs bővítése, azt gondolom, erre van ma a legnagyobb szükség a fiatalabb generációk körében. A játék fejleszti a reflexeket, hiszen gyorsan kell válaszolni, a kombinációs készséget és a tárgyi tudást is.

Három dobókocka az egésznek az alapja: egy betűkocka a magyar ABC betűivel piros és kék színben, egy pozíciókocka a szintén piros és kék színű fent, illetve lent szavakkal, valamint a kategóriakocka, melynek minden oldalára két-két kategória van felírva. A játékosok felváltva dobnak mindhárom kockával, s az eredmény megmutatja, hogy milyen színű betűvel kell mondani szót és melyik kategóriára. A leggyorsabban jó választ adó játékos egy zsetont, azaz kovát kap. Az nyer a végén, akinek több kovája van. A játékot – melynek arculatát és grafikai elemeit Pados Diána tervezte – ország, város, fiú, lány, növény, állat, tárgy, híres ember, összetett szó, tulajdonnév, karakter és tulajdonság kategóriák mentén lehet játszani.

– Vittem már a játékból iskolákba is, és nagyon jók a visszajelzések, a gyerekeknek tetszik, a pedagógusok tapasztalatai szerint többüket jobban leköti ez, mint az okostelefon, ami nagy szó és nagy öröm számomra – árulta el Vajda Margit. – Ha ez széles körben igaz lesz, már nem dolgoztam hiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!