Frissen Zalából

2021.11.28. 07:00

A skandináv és a japán lakásbelsők, terek eleganciája

Bár a havas, fogcsikorgató tél még nem érkezett meg, ám gondolataink nemsokára a karácsonyi ünnepkör körül forognak. Mielőtt azonban belevetjük magunkat a vásári forgatagba, recepteket gyűjtünk az ünnepi vacsorához, van még időnk egy kicsit megállni s a hideg évszakot becsempészni mindennapjainkba.

Mozsár Eszter

Japandi stílusú stúdiólakás kialakítása a természetesség és letisztultság hansúlyozása Fotók: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tél a begubózásra hajlamosítás nagy mestere, már ilyenkor is inspirálódhatunk, még ha a megvalósítás egy kicsit várat is magára. Nem most kell elemeire szétbontani a lakást persze, ám a belső csinosítás, változtatás gondolatának csíráját elültethetjük, illetve az évszakhoz illő dekorációkkal változtathatunk némiképp otthonunk hangulatán. Akik például komolyabb lakásrendezés előtt állnak, azok kaphatnak némi ízelítőt a letisztult színekből és formákból.

Az idei év vége a designerek szempontjából mindenképpen a természetesség jegyében telik, s egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság, a környezetbarát megoldás. Ha most készülünk kiegészítőket, nagyobb bútordarabokat vásárolni, akkor bátran válasszunk tömörfát, esetleg rattant vagy gyékényből készült lámpákat, kosarakat, virágládákat. Manapság újra virágkorukat élik a jutaszőnyegek csakúgy, mint a lenfonalból készült makramé falidíszek.

Japandi stílusú stúdiólakás kialakítása a természetesség és letisztultság hansúlyozása Fotók: Shutterstock

Ha már a télnél tartunk, akkor leginkább a fehér, illetve a kék, a szürke árnyalatai jutnak eszünkbe. Higgyék el, a fehéret is lehet bátran használni úgy, hogy nem lesz kórházi sterilitásra emlékeztető a szobánk vagy a nappalink. Sőt. A barnával, vagy feketével kombinálva elegáns, ám mégis határozott kontrasztokat érhetünk el. Nagy előnye, hogy a fehér mindig divatos lesz, később bármivel variálható, világosabbá, nagyobbá varázsolja a teret, elegáns és friss hatást kelt.

A tengert idézik az üvegdekorációk

A jég és a jeges csillogás ugyancsak a hideg hónapok jellemzője, már amikor nem viccel meg minket az időjárás. Lehet, hogy a tárolóban porosodik a szánkó és a korcsolya, de nosztalgiázva körülvehetjük magunkat a gyermekkorunkat felidéző tárgyakkal. Az üveg és a plexi használatával kiválóan imitálhatjuk ezt a hangulatot. A tél- és egyben fénykedvelők választhatnak üvegtéglát, üveglap térelválasztót, ami a teret sem szűkíti le. A polcokra tegyünk néhány üvegszobrot, ami a fehér és a kék árnyalataiban játszik. Advent idején, karácsonykor kétszer sem kell mondani, s tovább fokozhatjuk ezt az élményt a hideg fényű fényfüzérekkel, amit sokan még január végig, februárig is kint hagynak a balkonokon vagy a belső terekben.

S ha már szó esett a természetes anyagokról, a letisztult színekről, formákról, még egy csavarral bolondíthatjuk téli lakberendezésünket, ötletgyűjtésünket.

Fehér szín a puritán nappaliban

A hidegről eszünkbe jutnak az északi népek, a skandináv stílus. Néhány éve azonban egy furcsa, ám egyre közkedveltebb jegy jelent meg a lakásszépítésben, az úgynevezett japandi stílus. Ez az új irányzat ötvözi a modern és természetes skandináv stílust a japánok visszafogottságával és minimalista megoldásaival. Aki tehát nem is annyira a direkt, télies jellemzőkkel játszana szívesen, az nyugodtan merüljön el ebben a világban. A dánok békés letisztultsága összhangba kerül a keleti harmóniával.

S hogy mi jellemzi a japandi stílust? Elsősorban a természetesség, a minimális vonalvezetés és kevés minta. Szereti a kontrasztokat, így a natúr fabútorokat némileg élénkebb kiegészítőkkel dobja fel, ami egyébként lehet pasztellárnyalat is, nem kell a legsötétebb színekre gondolni. Bármelyik stílus felé hajlunk jobban, mindenképpen természetes árnyalatokat használjunk, mint a kék, zöld, szilvaszínek vagy a barna. A japánok előszeretettel használják a feketét.

Ez a stílus nem kedveli az agyonzsúfolt tereket, a szem előtt lévő kacatokat, ruhákat. A legfőbb szempont mindig a használhatóság, s az, hogy egy bútornak alapvetően funkciója van, nem pedig önmagáért lévő porfogó. Inkább egy nagy szekrény, amibe minden belefér, mint a sok-sok, külön tároló, apróbb bútor. Persze, a nyugati ember valószínűleg azonnal nem válik zen buddhistává, nincs is azzal semmi gond. Ez a lakberendezési stílus azonban arra tanít minket, hogy gondoljuk át, tervezgessünk, mielőtt felesleges vásárlásokba, felújítási, átrendezési munkába kezdünk. Ami a legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat az általunk kialakított térben. Ha pedig ehhez a letisztult formák, télies színek, természetes kiegészítők, puha textilek segítenek, akkor kezdjük belső átalakulásunkat a külső csinosításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!