Frissen Zalából

2021.10.17. 15:00

Megkóstolnád a citromos cukkinilekvárt? Ismerd meg a márokföldi Bedő Katalin receptjét!

A cukkini nemcsak magas ásványianyag-tartalmú növény, de semleges ízű is, ezért szinte bármivel harmonizál. Lúgosító hatása miatt megakadályozza a szervezet túlsavasodását, javítja az általános egészségi állapotot, valamint a betegségek megelőzésében is segít.

Gyuricza Ferenc

Bedő Katalin munka közben Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindezt a Márokföldön élő Bedő Katalin mondja, aki folyamatosan próbálkozik új receptek kipróbálásával. Leg­utóbbi ötlete a citromos cukkini­lekvár, amit saját elképzelései alapján készített el.

– A cukkinit általában zsenge korában használjuk fel, de ki ne járt volna úgy, hogy néhány termés ráöregedett – magyarázza. – Ezeket általában ki szoktuk dobni. Ezért kerestem annak a lehetőségét, hogy miként lehetne hasznosítani ezeket a terméseket. Éppen befőzési időszak volt, s ez adta az ötletet, hogy mi lenne, ha lekvárt készítenék belőle. Az eredmény engem is meglepett, kifejezetten ízletes lett a végeredmény.

Bedő Katalin munka közben Fotó: Gyuricza Ferenc

Bedő Katalin az általa kiötölt receptet is megosztotta velünk. Egy kilogramm meghámozott, lereszelt, magtalanított cukkinihúst összekeverünk öt darab nagyobb méretű citrommal. A citromot előtte vékonyan lehámozzuk, illetve megszabadítjuk a gerezdek hártyájától. Magát a gyümölcshúst, valamint a citromhéjat adjuk hozzá a cukkinihez. Ehhez teszünk még hat púpos evőkanál cukrot, amit helyettesíthetünk édesítőszerrel is. Ezt két és fél deciliter vízzel puhára főzzük. Amikor megfőtt, az egészet összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, hogy mennyire savanyú, ha szükséges, tehetünk még hozzá cukrot. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd boltban megvásárolható, lekvár készítéséhez való befőzési zselatinnal az azon szereplő utasítás szerint összedolgozzuk. Az elkészült lekvárt légmentesen üvegekbe töltjük.

Bedő Katalin azt is hozzátette, a cukkini viszonylag új termék a magyar konyhában, alig 20-25 éve fedeztük fel magunknak. Könnyen emészthető, kalóriaértéke minimális, ezért nem hizlal, az íze pedig semleges. Szinte mindegy, hogy mivel ízesítjük, mihez keverjük hozzá, átveszi annak ízét. A lekvárhoz azért tesz citromot, hogy enyhén savanykás ízt kapjon. Ha valaki inkább édesre vágyik, banánnal is elkészítheti.

A cukkini fogyasztását kedvező élettani hatásai miatt is ajánlják. Béta-karotin- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, enyhíti az asztmát, de az ízületi és reumatikus panaszokat is segít megakadályozni. A-vitamin-, folsav- és káliumtartalma fontos szerepet játszik a rák megelőzésében, egyes kutatások szerint fogyasztása a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást is gátolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!