Frissen Zalából

2021.09.14. 13:00

A zalai térség legszebb részein kerékpároztak

A közelmúltban Letenyét, Beleznát és Murakeresztúrt is felkeresték a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület tagjai.

Horváth-Balogh Attila

A csapatot a murakeresztúri tájháznál Kovácsné Deák Erzsébet (a kép jobb szélén) és egyesülete tagjai látták vendégül

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A kerékpárostúrát a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szervezte az egyesület támogatásával az Amazon of Europe Bike Trail projekt keretében, melynek célja a természeti értékek mellett a helyi szolgáltatók és termékek (szállás, étkezés, stb.) bemutatása. Öt ország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia, valamint 15 további partnerszervezet fogott össze annak érdekében, hogy a tervezett Ötoldalú Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum legszebb részei az ausztriai Murecktől egészen Mohácsig kerékpárral bejárhatók legyenek. A kerékpáros túraútvonal a Mura, Dráva és Duna folyók északi és déli partján számos védett területen halad át 1250 kilométer hosszan, melyhez még 244 kilométer alternatív út is csatlakozik. A túraútvonal egy része a Mura töltésén halad.

A csapatot a murakeresztúri tájháznál Kovácsné Deák Erzsébet (a kép jobb szélén) és egyesülete tagjai látták vendégül
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

A Szabó Balázs bronz fokozatú túravezető, egyesületi elnök vezette programon negyvenen vettek részt, akiket a nemzeti park munkatársai, Gerencsér Beáta és Právics Márk kalauzoltak. A túra Letenyéről, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtártól indult, itt a Letenyéért Közéleti Egyesület tagjai a népi ételek finom és ízletes világába kalauzolták a kerékpárosokat. Onnét Beleznára kerekeztek, ahol frissítőkkel várták a csapatot, majd Gyékényes és a tó következett. A somogyi településen vonatra szálltak, és Murakeresztúrra utaztak, ahol megtekintették a Közművelődési Egyesület által gyönyörűen felújított tájházat, melynél Kovácsné Deák Erzsébet elnök és az egyesület tagjai helyi horvát ételspecialitásokkal fogadták a közösséget.

Az 55 kilométer hosszú, 185 méteres szintemelkedésű túra a kiindulási pontnál, Letenyén ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!