Frissen Zalából

2021.08.13. 13:35

A mentőmellény a legfontosabb eszköz, ha evezni indulsz a Balatonon (videó)

Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy a mentőmellényt nem azért kell felvenned evezés közben, mert kötelező, hanem azért, mert az életedet mentheti meg.

Mihály Szilvia / likebalaton.hu

Somogyi László szerint a mentőmellény a legfontosabb eszköz evezés közben

Forrás: likebalaton.hu

Fotó: Mihály Szilvia

Ahhoz, hogy a nyaralásunk felhőtlen legyen, be kell tartani az alapvető vízi szabályokat.

Sokan azt hiszik, a Balaton egy képeslap gyönyörű naplementével, tükörsima, derékig érő langyos vízzel, de jöhet egy hirtelen vihar, felborulhat a vízi járművünk a mély vízben, és ilyenkor mentőmellény nélkül a kajakos, kenus és SUP-os élete veszélybe kerül.

– Minden kajak és kenu kiadásnál kitöltünk egy átadás-átvételi lapot, ahol nem csak a bérlők adatait tüntetjük fel, hanem azt is, hogy hány mentőmellényt, evezőlapátot adtunk nekik. Kapnak egy biztonsági dobozt is kötéllel, zseblámpával, szivaccsal; ha kérik, vízhatlan telefontokot és táskát is biztosítunk a túrához.

Kérjük, hogy napszemüveg, napolaj, védő sapka, ivóvíz legyen a vízitúrázóknál, de a legfontosabb eszköz a mentőmellény – tudta meg a likebalaton.hu Somogyi Lászlótól, a badacsonylábdihegyi strandon található kölcsönzőben.

Fotó: Freepik

– Ha nincs viharjelzés, a kajakra, kenura, csónakba akkor is kiadjuk a mentőmellényt, de ezt az úszni tudó felnőtteknek nem kötelező viselni, viszont a 16 éven aluliaknak minden esetben fel kell venni. A strandon működik egy viharjelző, ez ha másodpercenként egyet villan, akkor elsőfokú viharjelzés, ha másodpercenként kettőt villan, akkor másodfokú viharjelzés van érvényben. I. fok esetén mindenkinek fel kell venni a mellényt, és a parttól 500 méterig távolodhat el a vízi jármű, másodfok esetén pedig haladéktalanul ki kell jönni a partra.

– Honnét tudjuk, milyen messzire távolodtunk el a partól?

– Az 500 métert nehéz felmérni, én azt szoktam mondani, hogy húzódjanak vissza kajakkal, kenuval a nád mellé, ott a legbiztonságosabb. Ha északi szél fúj, itt az északi parton a nád melletti szélcsendesebb sávban vissza tudnak evezni. Ha menteni kell, ott könnyebben tudunk segíteni is.

Somogyi László szerint a mentőmellény a legfontosabb eszköz evezés közben
Fotó: Mihály Szilvia / likebalaton.hu

– Milyen méretű mentőmellények vannak ebben a kölcsönzőben?

– Minden korosztálynak és súlycsoportnak tudunk mentőmellényt adni. Szerintem ez a legfontosabb kellék a balatoni vízi jármű bérlésnél.

Mi nem csak odaadjuk, felvenni is segítjük a mellényt. Ha gyerekek jönnek, őket csak akkor engedem a járműbe, ha már szabályosan rajtuk van a mellény. A gyerekek mellényének van egy karimája is, ami a fejüket kiemeli a vízből. Csak a karúszó, vagy az úszógumi viselése a vízi járműben kevés.

Értem én, amikor valaki azt mondja, hogy a mellény kényelmetlen vagy meleg, de ők meg azt nem értik, hogy az életük múlik azon, hogy felveszik-e. Ez a legfontosabb.

Nézd meg a videót:

A cikk folytatásért kattints IDE.

Kapcsolódó tartalmak:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elhunyt-a-15-eves-fiu-aki-vizibiciklirol-esett-a-balatonba-5491790/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/megint-egy-szornyu-baleset-a-balatonon-vizibiciklirol-csuszott-a-vizbe-eltunt-a-15-eves-fiu-5490929/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!