Frissen Zalából

2021.07.25. 07:00

Biokertész: A fekete ribiszkéről

Az idén a bogyós gyümölcsök becsületét a fekete ribiszke (Ribes nigrum) mentette meg Biokertészünk portáján.

Fincza Zsuzsa

Több C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó

Fotó: Fincza

Szegény málnának csak szerény termésre futotta, a pirosribizli- bokroknak a jó ég tudja, mi nem tetszett, lehet, hogy egyszerűen csak rájuk fért volna egy alapos fiatalítás. Gondoltam, hogy érdemes legyen belőlük szörpöt készíteni, a kétféle ribizlit majd jól összekeverem. Végül a két feketeribiszke- cserjén több bogyó termett, mint az 5 piros rokonáén, így külön készült belőle ital.

Pedig tavasszal erősen gondolkodtam a már elöregedett feketék likvidálásán, de nem vitt rá a lélek, így csak alaposan meggyepáltam, ritkítottam őket. S láss csodát, mire észrevettem, formás bokrokká terebélyesedtek. Felrémlett, biokertész példaképem is olyasmit tanácsolt, hogy a cserjét állandóan újítsuk meg, ugyanis a fekete ribiszke elsősorban az egyéves vesszőn terem.

Több C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó
Fotó: Fincza

Betakarítás után a letermett hajtásokat vágjuk le, de minden évben hagyjunk megerősödni 2-3 fiatal hajtást. ­Összességében a bokorban bőven elegendő 8 erősebb ág, az összes befele igyekvő hajtást távolítsuk el – a bogyós gyümölcsű cserjéknek levegőre és napfényre van a legnagyobb szükségük.

A vörös és a fehér ribiszke a 2-3 éves termőgallyakon terem a legszebben. Viszont valamennyi ribizlifajtára érvényes, hogy a gombás betegségek megelőzésére, a gubacsatkák távol tartása érdekében tavasztól őszig permetezzük, öntözzük friss zsurlófőzettel. A sokak által irtandó gyomnak tekintett zsurlót egyébként, hacsak nem törekszünk „steril” kertre, betelepíthetjük a portánk egyik sarkába is. Jól szolgálja a bokrok megerősítését a csalánfőzet – nekem azért sem kell az árokpartra zarándokolnom.

A ribiszkék között mindenképpen a „nigrum” a „király”. Kedvelt szörp- és dzsem­alapanyag, de jól tesszük, ha szőröstől-bőröstől, héjastól, magostól frissen szedve gyümölcsként is felturbózzuk vele az immunrendszerünket. Antioxidáns gyógyerejét tudományos kutatók is hangoztatják, állítják: több C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó. Egy felnőtt ember akár 50-60 szem fekete ribiszkével fedezni tudja a vitaminszükségletét, s nem csak C-ből, ugyanis a fanyar ízű gyümölcs dúskál az A-, B5-, B6-, B1- és E-vitaminban is. A kis fekete bogyók alacsony glikémiás indexe biztosítja, hogy a cukor nagyon lassan szívódjon fel a véráramba, így jelentően lassítja a vércukorszint emelkedését. Rendszeres fogyasztásával megakadályozható szervezetünk kollagénkészletének öregedéssel járó csökkenése, megszűnése is, s ezzel megelőzhetőek a különböző ízületi betegségek, csökkenthető a bőrünk szerkezetének lazulása, a ráncok kialakulása. A népgyógyászat magas vérnyomás, reuma, köszvény és egyéb ízületi gyulladások esetén alkalmazza, de már a középkorban is ribizlilével kúrálták a szájüregi gyulladásokat.

Ásványi anyagokban is gazdag: jelentős a kalcium- és a vastartalma, így nemcsak időseknek, hanem vékonydongájú gyerkőcöknek is ajánlott. A nyers gyümölcslé vizelethajtó és lázcsillapító hatású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!