védett állat!

2021.05.14. 07:00

Lábatlan gyík a parkerdőben

Kertekben vagy parkokban is megjelenhet a 40-45 cm-es lábatlan gyík.

Matyovszky Márta

Fotó: Matyovszky Márta

Szereti a dús aljnövényzetet, üregeket, de a földön heverő tárgyakat is. A kígyókkal nem fogjuk összetéveszteni, mert lekerekített a farka, a feje pedig gyíkszerűen magas. Pikkelyei a barna különféle árnyalataiban játszanak. Rejtőzködő hüllő, de a meleg előcsalogathatja, azonban nem köveken melegszik, hanem könnyen felmelegedő terepen. Ez a kis gyík is épp napozgatott a gyalogúton. Territóriumot nem tart. Színvak, jó szaglású, mozgása lassú, földigilisztát, meztelen csigát eszik. Mint a gyíkok általában, képes a farkát ledobni, és később újat növeszteni helyette.

Fotó: Matyovszky Márta

Fajtársaival vagy más fajokkal közösen októberben beássa magát a földbe, április közepén bújik elő. Április-május tájékán párzik, a hímek heves küzdelemben nyerik el a nőstény kegyeit. A tojások az anyaállat testében fejlődnek ki, ezért a lábatlan gyík álelevenszülő. Augusztus-szeptember körül bújnak ki a vékony burokból, háromévesen válnak ivaréretté. korukra érik el.

Sok ellensége van, vaddisznó, sün, ragadozómadarak, de legfőbb ellensége az ember lehet, ha kígyónak nézi a lábatlan gyíkot, és elpusztítja. Magyarországon védett állat, eszmei értéke 10 000 Ft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!