Frissen Zalából

2021.04.24. 16:00

Szent György napja a néphagyományban

Ha hiszünk a Szent György-napi babonáknak, akkor idén jó termés várható, és egészség dolgában is rendben leszünk. A legjobb pedig, ha ezen a héten láttunk kígyót vagy gyíkot is, mert az szerencsét hoz.

Péter B. Árpád

Nem boszorkányság, csak játék… Gyanó Szilvia harmatot keres Fotó: Péter B. Árpád

A monda szerint, amikor a töröknek el kellett hagynia Magyarországot, a szultán erős átkot akart szórni a nemzetre. Megkérdezte hát a tolmácsát, mit is mondjon, ő pedig azt tanácsolta: „Verjön meg a Szent György-harmat!” – meséli Gyanó Szilvia néprajzkutató.

A fordító rafinált volt és nem akart rosszat: a Szent György-heti eső és a reggeli harmat ugyanis egészségvarázsló, áldó hatású és jó a termésnek. A Thúry György Múzeum muzeológusa azt mondja, Kanizsa környékén ennek az időszaknak külön neve is volt: török átka hete.

- Most rendben vagyunk, sőt, idén tán túl sok is esett – jegyzi meg Gyanó Szilvia, megemlítve, az ezzel kapcsolatos hagyományok egészen a 20. század közepéig éltek Zalában. Például a régiek Szent Györgykor a reggeli harmattal mosakodtak, vagy napfelkelte előtt kimentek a másik földjére, hogy összeszedjék és átvigyék a harmatot a saját birtokukra, amitől jó termést reméltek.

Nem boszorkányság, csak játék… Gyanó Szilvia harmatot keres
Fotó: Péter B. Árpád

Az e naphoz kötődő babonáknak nyoma van a boszorkányperek leírásaiban is. Könnyen megvádolták azt, akit megláttak harmatszedő praktikát végezni, vagy ha kibontott hajjal, guggolva fejte a tehenet. Konkrét eset, hogy egy iharosberényi nőt megégettek, mert a béka szájába emberi hajat tett, elásta, rápisilt és ezzel- a kor embere szerint – megbabonázott egy fiatalembert, aki megbetegedett. Miután a nőt a halálba küldték, a hüllőt kiásták – és a férfi meggyógyult.

- Már a rómaiaknál is létezett hasonló tavaszkezdő ünnep – folytatja a néprajzkutató. – Ők is védték a boszorkányoktól az állataikat, például megfüstölték, parázson hajtották át őket. Elődeink, talán ezt a szokást követve, a Szent Györgykor kiterelt birkákat zöld ággal megveregették, a marháknak pedig láncon, tojáson vagy a gazdasszony kifordított kötényén kellett átmenniük. A rontás ellen véd a tejesköcsögök megfüstölése és az is, ha a nyakukra x-et rajzolnak, ami valójában egy kereszt. A ház népét úgy is óvták Zalában, hogy ágakat tettek az ajtóba, ablakba. Az a lány pedig, aki meg akar hódítani valakit, jó, ha megfigyeli Szent Györgykor (azaz ma), melyik ágon párosodnak a madarak. Ha azt letépi és megérint vele egy fiút, akkor ő örök életében szerelmes lesz belé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!