Frissen Zalából

2021.04.29. 15:00

Május 1-jén kezdődik a ragadozó szezon a Balatonnál

Fontos információk következnek a május 1-jén induló ragadozóhal szezonnal kapcsolatban.

balatonihal.hu

Fotó: balatonihal.hu

A balatonihal.hu beszámolója szerint az elmúlt hetekben nyomon követték a süllőívást. Az első ikrával megrakott fészkeket március 29-én találták, az április 7-ei és 8-ai ellenőrzések során pedig már a felszedett fészkek 90%-a tele volt süllőikrával. Ez a korábbi, melegebb időjárású évekhez képest mindössze néhány napos csúszást jelent.

A szokatlanul hideg áprilisi időjárás miatt azonban az ikrák kelési ideje jelentősen megnyúlt, illetve a kisebb, kevésbé felkészült süllők ívása esetleg későbbre tolódhatott. Az április 26-i ellenőrzés során találtak már lekelt, üres fészkeket, de olyanokat is, amelyeken még kelőfélben lévő, barnás színű, szempontos ikrák voltak láthatóak:

A fészkeiket „még a május eleji csónakos horgász-szezon kezdete előtt” fel fogják szedni, azonban a fentiek miatt úgy döntöttek, hogy az előttük álló héten még biztosan a Balatonban hagyják őket.

Fotó: balatonihal.hu

Ezúton kérnek mindenkit, hogy a balatonvilágosi, a tihanyi, a fonyódi és a balatonberényi akadókon látható, sárga bójákkal körülhatárolt téglalap alakú területeken belül ne horgásszanak, ne tartózkodjanak és ne is hajózzanak keresztül!

Arról is beszámoltak, hogy sok horgásztársuk kereste meg őket az utóbbi napokban azzal a kéréssel, hogy látva az időjárás alakulását és a süllőívás elhúzódását, hosszabbítsák meg a süllő tilalmi idejét.

„Erre természetesen lett volna lehetőségünk, ahogy a pontytilalom feloldását is megkértük és megkaptuk, de az idő rövidsége okán az engedélyezési eljárás nem lett volna kivitelezhető határidőre, azaz jogszerűen ezt nem tehetjük meg. Továbbá semmiképpen sem szerettük volna egy újabb korlátozással tovább borzolni horgásztársaink pandémiában „kifeszített” idegeit. Nagyon örülünk és komoly eredménynek tekintjük, hogy sokan aggódnak az esetlegesen „könnyű horgászatot” ígérő hétvége miatt, de bízunk abban, hogy a horgásztársak élni, és nem visszaélni fognak a kínálkozó lehetőséggel.” – írták.

Továbbá kérnek mindenkit, hogy a ragadozó szezon kezdetén se feledkezzünk meg a kijárási korlátozásokról, mely szerint jelenleg még 23:00 és 05:00 között a lakóhelyen, tartózkodási helyen kell tartózkodni. Az aktuális MOHOSZ tájékoztató szerint pedig éjjel 23:00 és reggel 05:00 között nem szabad horgászni.

Amennyiben május 1.-jén még lesz, az éjszakai kijárási korlátozás betartását a Balatoni Vízirendészet munkatársai fogják ellenőrizni, míg a horgászattal kapcsolatos szabályok betartására – a rendőri segítségen túl – a társaság halőrei, valamint a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata fog kiemelten ügyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!