nosztalgia

2021.03.15. 07:00

Múltidéző: A Kanizsa Táncegyüttes jubileuma

Ötven éve alakult meg a Kanizsa Táncegyüttes elődje. A művészeti együttes fellépéseiről, fontos eseményeiről rendszeresen tudósítottunk a Zalai Hírlapban.

Szabó Judit, Nagy Betti

Kanizsa Táncegyüttes 1992 áprilisában

Megemlékeztünk 2017 áprilisában a 45 éves évfordulóról is.

Cikkünkből idézünk: „Kiskanizsán még 1971-ben alakult meg a Pávakör, melynek énekkara, több szólistája és zenekara is volt. Egy folklóregyüttes azonban csak akkor igazi, ha van néptánccsoportja is. A gondolatot tett követte, s az énekes lányokból létrejött a mostani együttes elődje. Kozák Józsefné kalocsai és üvegestáncot tanított be, s az első fellépésre már 1972-ben sor került. A következő évben Papp László – néhai kiváló néptáncszervező – Kiskanizsára vitte azokat a fiúkat és lányokat, akik szívesen táncoltak. Kezdetben a Pávakörrel közösen léptek fel, aztán hosszú évek kitartó munkájával összeállt egy gazdag repertoár. A hetvenes évek közepétől megyei és országos bemutatókon vettek részt. Hétszer táncoltak minősítésért. Végigjárva a különféle fokozatokat 1984-ben nyerték el – az arany minősítés birtokában – a kiváló együttes címet. A Kanizsa Táncegyüttest nemcsak idehaza, hanem a határainkon kívül is jól ismerik; harmincnyolc alkalommal lépték át az országhatárt. A videofelvételek tanúsága szerint mindenütt hatalmas sikert arattak. Emlékezetes maradt számukra az 1985-ös spanyolországi néptánc-világtalálkozó. Az elmúlt húsz év során egyébként közel 700 alkalommal lépett a közönség elé a táncegyüttes.”

Lássunk néhány képet a nagy múltú együttes fellépéseiből, a nyolcvanas és a kilencvenes évekből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!