Motoros blog 15. rész

2021.03.06. 16:00

Karintia a lábunk alatt – Csodás kilátás a Wörthi-tónál (videó)

Még mindig „vesztegzár a Grand Hotelben” – persze nem Rejtő Jenő klasszikusát olvasom, hanem a kialakult helyzetre utalok. Némi különbség, hogy az csupán három hétig tartott, mi viszont egy ideig még nem mehetünk semerre. Így nincs más választás, rongyosra nézegetjük fotóinkat a számítógépen, s közben a 2100 kilométeres motoros nászutunkra gondolok, aminek első napján a Wörthi-tóhoz látogattunk el.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

 

Fotó: Mozsár Eszter

A 16 km hosszú tó a Klagenfurti-medencében található a Karavankák hegylánc – Európa leghosszabb hegylánca Ausztria és Szlovénia határán – tövében. Egyértelmű, hogy nem hagyhattuk ki a Pyramidenkogel nevű kilátó. Ez egy 850 méterre a tengerszint feletti épület, 2013-ban újították fel. A régi vasbeton kilátó 54 méter magas volt, az utasokat lifttel szállították fel a kilátó tetejére, amely 3 darab, egymás feletti teraszból állt. Most a hatalmas építmény 100 méter magas, a kilátó rész 83 méteren, a csúszda 66 métertől lefelé használható.

Fotó: Mozsár Eszter

A kilátás csodás, szerencsénk van, az idő fenséges, az egész vidéket pásztázta a szemünk. Lifttel érkeztünk fel, a férj lassan csordogált le a kötélpályán, én inkább a lépcsőt választottam. Mikor leérkezett, akkor vallottam be, csupán azért, hogy legalább egyikünk élje túl.

Már a kilátóból megmutatta magát az 1500 lakosú Maria Wörth, a névadó zarándokhely.

Fotó: Mozsár Eszter

A Wörher see déli partján egy félszigeten fekszik a régi település. Legmagasabb pontján fekszik a gótikus stílusú Mária mennybemenetel templom.

Fotó: Mozsár Eszter

A legnagyobb templomhoz fedett lépcső vezet fel.

Fotó: Mozsár Eszter

Maga a Wörhti-tó a templomról kapta a nevét, az ónémet Werder (Sziget) szóra utal, ugyanis a templom csak később lett egy kis földnyelvvel a parthoz kapcsolva csónakkal kellett megközelíteni. Már 833-ból is maradtak fent írásos emlékek az épületről. A plébániatemplomtól lejjebb a kisebb Rózsafüzér- vagy más néven Téli-templom, a tóra néző gyönyörű temetőben a körtemplom található.

Fotó: Mozsár Eszter

A plébániatemplom oltára alatt virágmintákkal díszített kriptát találunk, a barokk szószék 1761-ben készült. Érdemes mindent megcsodálni, csak úgy tobzódunk a gótikus és a barokk stílusú műremekek között.

Fotó: Mozsár Eszter

Ausztria Karintia tartományának legnagyobb tava az osztrákoknak talán olyan, mint nekünk a Balaton. Lent a parton alig érződik a látványbeli különbség, csupán a kilátóból tapasztaljuk a hegyeket szemlélve, hogy mások országban járunk.

Fotó: Mozsár Eszter

Sorozatunk előző része:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/deseda-to-horgaszok-es-turistak-paradicsoma-no-meg-a-szerelmeseke-4979200/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!