Motoros blog 13. rész

2021.02.20. 12:00

Ptuj – Szlovénia legrégebbi városa

A farsangnak vége, s idén a Mohácsi busókat sem láthatta a közönség. Vajon tudja az olvasó, hogy a szlovén kisváros, Ptuj egyik legérdekesebb látnivalója az ugyancsak miénkhez hasonló téltemető népszokás? Mi később informálódtunk róla, így amikor 2017 októberében motorral megcsodáltuk a szomszéd ország legrégebbi városát, megfogadtuk, hogy egyszer még visszatérünk februárban.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

 

Fotó: Mozsár Eszter

Ptuj történelme ugyancsak régi és változatos. A rómaiak előtt az i. e. 1. században a kelta szövetség része, a rómaiak később, i. sz. 15-ben hódították meg és lett Pannónia egyik fontos települése Poetovio néven. Vespasianus császárt itt választották meg uralkodóvá 69-ben, ebből az időből származik első írásos említése is. Az akkori misztériumvalláshoz, a Mithrász-kultuszhoz köthető szentélyt tártak itt fel a 19. század végén, majd 1913-ban. Összesen egyébként három ilyen emléket találtak. A mithraizmus perzsa eredetű vallás, melyet a római katonák terjesztettek el Európában.

Fotó: Mozsár Eszter

Másik fontos római emlék a Városi Torony alatt álló Orpehus-oszlop. Az öt méter magas márvány monolit a város jelképe. Az egykori városvezető, Marcus Aurelius Vera tiszteletére állították. A középkorban pellengérként használták, a bűnösöket egy vasgyűrűvel láncolták hozzá, hogy nyilvánosan megszégyenítsék őket. Az Orpheus-oszlop Szlovénia legrégebbi olyan műemléke, mely ma is az eredeti helyén található.

Fotó: Mozsár Eszter

Ptuj egyébként a római időkben 40 ezres város volt. Az 5. században a gótok ostromolták, a középkorban az avarok, frankok vonultak fel, később Stájerországé lett. 1252-ben IV. Béla magyar király csapatai foglalták el. Az alig nyolc éves magyar uralom kétszáz év múlva tért vissza Mátyás királynak köszönhetően. Nem kerülte el a várost a török sem, de a várat nem foglalták el. A Kőszeg és Bécs alól visszavonuló Nagy Szulejmán a város melletti vidéket perzselte fel.

Fotó: Mozsár Eszter

Az eredeti vár a 9. vagy 10. században épült, egyetlen fennmaradt része a torony. A 12. században a salzburgi érsek újíttatta fel, később a reneszánsz és barokk átépítések formálták. Ma múzeumként működik. Művészeti galériája az ország egyik legszebb barokk és gótikus gyűjteményével büszkélkedhet.

Fotó: Mozsár Eszter

A magyarok egyébként Potolynak nevezik. Maribortól 25 kilométerre találjuk a Dráva partján, tőlünk alig több, mint 100 kilométer, tehát bármelyik hétvégén egynapos kirándulásnak is jó, akár a régi városrészben sétálunk, akár a környéket fedezzük fel. Végül említsük meg, hogy a Városháza Ptuj egyik legkarakteresebb épülete, ami a 20. század elején épült, tervezője Max Ferstl osztrák építész volt, ma a város önkormányzat működik itt.

Fotó: Mozsár Eszter

Egész évben programokat szerveznek: augusztusban közösségi ünnep, karácsony előtt adventi vásár, februárban farsangi felvonulás, tavasszal virágvásár a halottak emléklére. Ugye, hogy már nagyon várják a határnyitást? Mi igen, és biztos, hogy még többször felkeressük ezt a régi történelmi bájos kis városkát. A Szent György-templom előtti parkolóban mindig lesz helye a motorunknak.

Fotó: Mozsár Eszter

A sorozat előző része:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/mutatunk-egy-csodas-kirandulohelyet-romai-furdo-video-4910137/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!