A szerelmesek ünnepe

2021.02.14. 07:00

„Minden ötödik kapcsolat a neten kezdődik” – Valentin-napi beszélgetések párkeresésről, házasságról

A szerelem minden korosztálynak mást jelent. Vasárnap e különleges érzelmi kötelék hívei ünneplik a Bálint-napot. Házaspárok vallanak arról, miképp lehet fenntartani az örök tüzet, s olyanok, akik egyedül is boldogok, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy az internet vezérelte világban miképp működik a párkeresés.

Benedek Bálint

Egyre többen az interneten keresztül próbálnak társat találni, de Lugosi Alexandra óvatosságra int – nem árt vigyázni, kivel kezdünk beszélgetni Fotó: ZH

Ismerkedés az online térben

A legfiatalabb generációt képviseli a Batthyány-gimnázium tanulója, Horváth Bendegúz. A 17 éves srác nem tartja magát „csajozógépnek”, de tisztában van a mai helyzettel.

– Aki szeretne ismerkedni, annak tökéletes felület a Facebook, az Instagram, illetve a Snapchat is – vélekedett. – Láthatod a másik arcát, rakhatsz ki magadról is képeket, elvégre az első fontos lépés az, hogy külsőleg passzoljunk egymáshoz. Ezután mindhárom felületen lehetőség van beszélgetni. Kedvencem a Snapchat, ahol folyamatosan küldhetsz fotókat, amikre szöveget is írhatsz. A mai lányokat kirázza a hideg, ha úgy indít valaki: „Szia! Hogy vagy?” Esetemben nagyon fontos a humorérzék, egyből levágom, ha az nincs meg.

Bendegúz szerint bizonyos idő után érdemes találkozni is, bár a koronavírus-helyzet miatt ez elég macerás. Ha csak az interneten folyik a dumcsi és nem történik semmi, ellaposodhat a dolog. Nincs más választás: este nyolc óráig kell sétálni, vagy lakásba menni. Bár az elég „para”, mert hát egy teljesen idegent nem szívesen mutat be senki otthon.

– A mai lányok igényei eléggé különböznek – folytatta. – Van, akinek egyáltalán nem kell barát, míg másoknak egyszerre több is van, és sajnos kevés olyannal találkoztam, aki az igazira várt volna. A korosztályom a szót, hogy romantika, már nem ismeri. Sokkal fontosabbak a külsőségek, a márkás cuccok, a menő okostelefon, vagy hogy hány követője van az illetőnek a közösségi oldalakon. És a „rosszfiús” megjelenés sem árt.

„Kifejezetten divattá vált, hogy a nő kezdeményez”

A 2020-as Tündérszépek királynője, Tótpeti Lili mindössze két évvel idősebb Ben­degúznál, de már másképp látja a helyzetet. Kiábrándító számára, hogy a mai világban komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy a férfiak egyáltalán észrevegyék a nőket. Külön jeleket kell küldeni, hogy a másik fél végre lépjen.

Tótpeti Lilit, a Tündérszépek 2020 verseny királynőjét rengeteg üzenettel
bombázzák, és profin kezeli ezeket a helyzeteket Fotó: archív

– Kifejezetten divattá vált, hogy a nő kezdeményez – mondta. – Viszont nem hiszek ebben, klasszikusabb az értékrendem, szeretem, ha udvarolnak. A koronavírus-járvány viszont ezt is akadályozza. Az internetes közeledések túlnyomó többsége komolytalan, inkább a baráti társaságokban megismert arcok között alakulhat ki valami. Ha létrejön a randi, akkor szeretem kellemetlen helyzetbe hozni a srácot, például elviszem a lovardába. Egyfajta próbatétel elé állítom, hogy miként alkalmazkodik a körülményekhez.

A szépségkirálynő a világhálón 14 éves fiúktól a nagypapákig minden korosztályból kap leveleket. Egy budapesti férfi feleségül akarta venni, Angliából valaki több ezer eurót ajánlott, ha elmegy hozzá néhány hétre. Lili jól kezeli ezeket a bepróbálkozásokat, ha egy üzenetnek intim tartalma is van, az azonnal tiltólistára kerül, a többit illedelmesen megköszöni. Szerelmes leveleket, verseket is kap, ám ő a szabadságot kedveli.

Minden ötödik kapcsolat a neten kezdődik

Lugosi Alexandra klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, páciensei is egyre gyakrabban az interneten „élnek”, ott alakítanak ki kapcsolatokat. Van, aki élete szerelmét ismeri meg itt, mások vicces, zavaros, esetleg megalázó sztorikkal lesznek gazdagabbak.

Egyre többen az interneten keresztül próbálnak társat találni, de Lugosi Alexandra óvatosságra int –
nem árt vigyázni, kivel kezdünk beszélgetni Fotó: ZH

– A statisztikák szerint ma minden ötödik kapcsolat az interneten kezdődik – tudatta a szakember. – A prognózis szerint 2040-re várhatóan nagyjából az emberek 70 százaléka online ismeri majd meg élete párját. Pácienseim elmondása szerint több minden motiválja őket, hogy a társkeresésnek ezt a formáját válasszák. Sok esetben időhiány, máskor szorongás, önértékelési problémák, a lehetőségek szűkössége áll a háttérben. Beszámolóik alapján abban a közegben sokkal jobban érzik magukat, mivel biztonságban vannak, és szabadabban kommunikálnak. Tény, hogy az introvertált típusú emberek könnyebben boldogulnak, hiszen az első, feszengéssel teli ismerkedési fázison írásban esnek át. Csökken a félelmük az elutasítástól, és az új emberekkel való ismerkedéstől. A pácienseim másik részét a csalódások vezetik a randioldalakra, mivel a hagyományos ismerkedésben kudarcok sokaságát élték meg.

Lugosi Alexandra szerint a „könnyített” ismerkedéssel sem mindig sikerül megtalálni az igazit. Sokan az előnyösebb profiljukat mutatják be, a külső és a belső jellemzőket tekintve is. Ez sok esetben távol áll a valóságtól. Könnyebb úgy ismerkedni, hogy nem vállaljuk fel a hibáinkat, vagy épp a rossz tulajdonságainkat. Emiatt már az indulás sem őszinte, pedig egy kapcsolatnak a bizalom és a nyitottság lenne az alapja. Nem szabad elfelejtenünk azt, hogy az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni őszinteség nélkül nehéz jól működő kapcsolatokat kialakítani és fenntartani. A párkapcsolat nem más, mint a legerősebb tükör, amelynél alapfeltétel, hogy az ember hajlandó legyen szembenézni a saját hibáival, és azokkal együtt elfogadni saját magát. Többnyire úgy válogatunk az emberek között, mintha csak egy katalógust lapozgatnánk, pedig – hacsak nem hamis oldallal találkozunk – minden egyes profil mögött egy hús-vér, érző ember van.

Nem szingli, egyedülálló!

Talán ebből a felszínességből lett elege a nagykanizsai származású Varga Dorinának, aki körülbelül két éve egyedülálló. Nem szingli, mert a fiatal nő szerint ennek a szónak az eltelt évek alatt már kettős értelme lett. Olyan hölgyre használják, aki bár egyedül él, de gyakran váltogatja a férfiakat az ágyában. Ezzel szemben Dorina a fővárosban egyedül él, saját keresetéből tartja el magát és párkapcsolati téren konzervatív értékeket követ.

Varga Dorina egyedülálló nőként a klasszikus értékekben hisz Fotó: ZH

– A példák számomra a szüleim, akik 31 éve élnek boldog házasságban, és nagyon sokat tesznek a kapcsolatukért – mesélte. – Az alappillér a tisztelet, a hűség, valamint a sok együtt töltött, minőségi idő. Közben a társadalom rossz irányba sodródik, hiszen soha még olyan könnyen nem lehetett szexhez jutni, mint a társkereső oldalakon. Nem akarok csak azért valakivel lenni, hogy ne egyedül legyek. Elképzelhető, hogy magasra tettem a lécet, de igenis fontos a humorérzék, az intelligencia, az érzelmi intelligencia és a törődés. Vallom: a férfinak kell megtenni az első lépést, legyen benne kitartás, hiszen a kapcsolatunkat építheti arra, hogy harcolt, küzdött értem.

Romantika, virág, figyelmesség? Dorina szerint ezen a téren lesújtó a helyzet, néhány férfi csak akkor hajlandó költeni a lányra, ha megéri. A lovagiasság, a gáláns viselkedés megkopott. Sokkal nagyobb az igény a külsőségekre, a tündöklésre, mint a belső értékek, a kapcsolatok ápolására.

A 33 éves, kanizsai Szabadi-Csárdi Zsófia munka- és tűzvédelmi tanácsadó, férjével, a 39 éves Szabadi Gergellyel 14 éve ismerkedtek meg, véletlenül. Zsófia épp abban a presszóban dolgozott, ahova Gergely a heti fociedzése előtt bement kávézni. A kezdeti beszélgetésből egyre mélyebb kapcsolat lett, s bár nem mindenki támogatta őket, szerelmük utat talált magának.

– A mai világban kapcsolatban lenni igazán kemény munkát jelent – mondták. – Mindennap kell tenni az ügy érdekében. Nem telepszünk egymásra, hagyunk teret, és elfogadjuk a különbségeket is. Amíg az egyikünk tele van álmokkal és vágyakkal, szeretne fejlődni, addig a másiknak megfelel a jelenlegi élete. De egymás támaszai vagyunk, és szeretetben neveljük négy gyermekünket.

Egyikük, Rozi már 12 éves, és tinédzserként egyre közelebb kerül hozzá, hogy fiúk ostromolják. A kezdetektől olyan bizalmi kapcsolatot alakítottak ki, hogy ne legyen ciki neki beszélni a lelke változásairól. Az őszinteségre építik a családi kommunikációt, és így minden kérdést, kételyt alaposan át tudnak beszélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!