Nem lehet zárójelbe tenni!

2021.02.21. 07:00

A sport szerepe kiemelkedően fontos a női vezetők üzleti sikereiben

Magyarországon tízből kilenc (89 százalék) női vezető szerint a sportolás hozzájárul ahhoz, hogy sikeres vezetővé váljon – mutat rá a Testnevelési Egyetem, az Egyenlítő Alapítvány és az EY 232 magyar döntéshozó hölgy körében készült hazai kutatása.

ZH

A megkérdezettek szerint a sportolás számos olyan személyiségvonást és tulajdonságot alakít ki a nőkben, amely munkavállalóként és vezetőként is fontos. A válaszadók közel kétharmada emellett úgy véli, a versenysportos múlt előnyt jelenthet egy új állásra való jelentkezéskor.

– Örömmel tölt el bennünket a kutatás sikere, és továbbra is fontosnak érezzük, hogy hozzájárulhassunk olyan kezdeményezésekhez, amelyek célja, hogy több sikeres női vezető legyen a magyar gazdasági, kulturális, akadémiai, tudományos, politikai és sport­életben – fogalmazott Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója. Hozzátette: meglepő módon a kutatás arra is rávilágított, hogy a nők esetében a példaképhatás igen meghatározó, hiszen a megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy más sikeres vezető inspirálta abban, hogy ő maga is vezetővé váljon.

A kutatásban résztvevő döntéshozók 84 százaléka sportolt fiatal korában (7 százaléka válogatottként, 33 százaléka versenyszerűen vagy első osztályban, 44 százaléka szabadidő-sportolóként), és szinte mindannyiuk (91 százalék) életének része ma is a rendszeres testmozgás. Minden második női vezető leg­alább heti három alkalommal, vagy gyakrabban mozog, körükben a futás és a jóga bizonyul a legnépszerűbbnek. A fizikai aktivitás pozitív hozadékai között az egészségmegőrzést, valamint annak stresszoldó hatását tekintik a legfontosabbnak a válaszadók. A sport kapcsolatépítő funkcióját ugyanakkor nem aknázzák ki, amit az is jelezhet, hogy a válaszadók csupán 22 százaléka vesz részt rendszeresen amatőröknek rendezett sporteseményen.

– Legyen szó akár nőkről, akár férfiakról, a jólét alapvető feltétele a rendszeres testmozgás. Ma, amikor sokan egész nap ülő testhelyzetben dolgoznak, ez leginkább a sportoláson keresztül valósítható meg – emelte ki dr. Gál Andrea, a Testnevelési Egyetem docense. – A kutatás is bizonyítja, hogy a sportolást nem tehetik zárójelbe a munkahelyi kötelességek, sőt, az számos, a fizikumra és a személyiségre gyakorolt pozitív hatása révén még a sikeres munkakarrierben is kulcsszerepet játszik – tette hozzá.

Minden második női vezető legalább heti háromszor vagy gyakrabban mozog, körükben a futás és a jóga a legnépszerűbb
Fotó: Shutterstock

A kitöltők alig több mint harmadának (35 százalék) a cége segíti anyagilag, hogy a dolgozóknak legyen lehetősége rendszeresen mozogni. Személyes vagy online sport­eseményeket is csak a cégek harminckét százaléka szervez az alkalmazottak számára.

– A vezetők és a munkatársak jóléte egyértelműen hozzájárul a szervezet sikerei­hez, ebben pedig a sportnak is kulcsszerepe van – hangsúlyozta Farkas Margit, az EY személyügyi tanácsadás üzletágának partnere. – Mi az EY-nál rendszeresen ösztönözzük és segítjük kollégáinkat az aktív testmozgásban. Emellett az általunk tartott szervezet- és vezetőfejlesztési programokban is nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a döntéshozók ne csak a céges elvárásoknak tudjanak maradéktalanul megfelelni, hanem a munka és a magánélet egyensúlyát is megtalálják.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a testmozgás egy nő karrierjének teljes szakaszában kedvező hatással lehet az előremenetelre. A válaszadók kétharmada (66 százalék) szerint a hölgyeknek akkor is előnyt jelent a versenysportolói háttér, ha egy új állásra jelentkeznek, mivel az akaraterőt, fittséget, csapatszellemet és fegyelmet feltételez a pályázóról. Kevesebben vélekedtek viszont úgy, hogy a sportmúltat minden esetben ki kell emelni a szakmai önéletrajzban. Arra a kérdésre, mivel inspirálhat egy élsportoló másokat a munkájában, válaszként a kitartást, a kemény munkát, az elszántságot, valamint a célra való fókuszáltságot említették a leggyakrabban. A példakép és motiváló hatás több helyen is igazolást nyert, például a válaszadók 80 százaléka tartaná hatékonynak eredményes női sportolók előadóként vagy oktatóként történő bevonását női vezetőképzéseken.

A lapunkhoz eljuttatott kutatási összefoglalóból kiderül: az EY, a Testnevelési Egyetem és az Egyenlítő Alapítvány 2020 telén végzett közös online felmérésében 232 női döntéshozót kérdeztek meg. A válaszadók 56 százaléka több mint 10 éve dolgozik vezetői pozícióban, több mint 20 különböző szektort lefedve, 78 százaléka a 40–59 közötti korosztályt képviselve.

Ezek is érdekelhetik