szobanövény

2020.12.13. 16:00

Karácsonyra hozza a virágot a karácsonyi kaktusz

Akik szeretik a virágokat, azoknak nem hiányozhat a szobájukból decemberben a karácsonyi kaktusz, amely ideális esetben az ünnepre bontja ki színes virágait.

Szabó Judit

Csodás színei vannak Fotó: Shutterstock

A növény a szakirodalom szerint viszonylag igénytelen, és alig van kártevője, mégis be kell tartanunk néhány szabályt, ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyi kaktuszunk sokszor virágba boruljon, hosszú ideig szép legyen.

A leggyakrabban bimbós állapotban árusítják a karácsonyi kaktuszt, amelynek a virágai lehetnek pirosak, pinkek, barackszínűek, fehérek. Előfordul azonban, hogy a bimbók lehullanak, ami adódhat öntözési hibából (a virágzás időszakában nem szabad hagyni kiszáradni a növényt), vagy huzatot kapott a virág. Azt sem szereti azonban, ha elmozdítjuk a helyéről. Ha a levelei összezsugorodnak, az vízhiányra utal, ha elsárgulnak, elpuhulnak, akkor valószínűleg túllocsoltuk.

Csodás színei vannak Fotó: Shutterstock

Miután elvirágzott, pihentetni kell, a száraz virágait leszedni, és kevesebbet öntözni. Ha lehet, a hőmérsékletet is csökkentsük. A virág amúgy is 20 fok alatt érzi igazán jól magát. Nyáron viszont kitehetjük a szabadba, csak nem a tűző napra.

Még ezt megelőzően, tavasszal ismét el kell kezdeni a fokozottabb öntözését, de arra ügyeljünk, hogy pangó víz ne legyen alatta. A párás környezetet ugyanakkor kedveli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!