egy kis divat

2020.11.17. 17:00

A maszk már a hitünket is elárulhatja

A manapság kötelezően viselendő szájmaszkokkal kapcsolatban kisebbfajta divathullám alakult ki.

Horváth-Balogh Attila

Kockás, virágos, szörnyecskés, söröskorsós – ezernyi változatban készülnek a mosható és sterilizálható textil szájmaszkok, divatosabbnál divatosabb motívumokkal igyekeznek feldobni a kényszerből viselt ruhadarabokat készítőik. Az egyházak közül az evangélikusok a rájuk oly jellemző Luther-rózsával díszítik a maguk készítette maszkokat, melyekből már Nagykanizsára is érkezett. A motívum pedig rögtön elárulja – persze annak csak, aki felismeri -, hogy viselője melyik felekezethez tartozik.

- A Luther-rózsás szájmaszkokat az evangélikus egyház és az önkormányzat által működtetett nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat készíti, mások mellett – árulta el Makoviczky Gyula nagykanizsai evangélikus lelkipásztor. – A szájmaszkok árával őket támogatjuk. A Luther-rózsa Luther Márton személyes szimbóluma volt, vitairatait, okmányait és leveleit ezzel hitelesítette. Az eredeti jelkép valamivel egyszerűbb volt a mai Luther-rózsánál, mely az alapján készült 1530-ban. Egyházunk emblémája azt hirdeti: akkor leszünk igazán boldogok, ha szívünkbe fo­gadjuk a keresztet. Földi életünk is a rózsa szépségéhez hasonlóan mulandó, de vár ránk a mennyei boldogság, amely végtelen, akár a Luther-rózsát körülfogó gyűrű.

Makoviczky Gyula jelezte: a motívum használatával „házasították” ezt a kellemetlen, de szükséges ruhadarabot.

- Már ötvenet eladtunk a gyülekezetben, ez ilyen hogy is mondjam, „evangélikus identitástuning” ami talán jól jön ebben a szörnyű időszakban, amikor különböző okok, közeli halálesetek és a betegség miatt talán nincs olyan kiváló mentális állapotban az emberiség – fejtette ki a lelkipásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!